Lecz choć to jej właśnie zawdzięczamy świeżość codziennie spożywanych produktów, nie zawsze potrafimy odwdzięczyć się jej choćby odrobiną czasu przeznaczonego na odpowiednią konserwację i pielęgnację. A szkoda – dzięki odpowiedniemu użytkowaniu i minimalnym nakładom pracy jesteśmy w stanie wydłużyć żywot lodówki i w ten sposób zaoszczędzić sporą sumę pieniędzy – to naprawdę się opłaca! Odpowiednie użytkowanie lodówki pozwala zaoszczędzić na naprawach, ewentualnej konieczności wymiany urządzenia na nowe, a także przechowywanych w niej produktach spożywczych, które dłużej pozostają świeże. Poza tym, istnieje kilka sposobów na to, by korzystając z lodówki, zmniejszyć zużycie energii elektrycznej, oszczędzamy więc również na rachunkach za prąd! Co w takim razie robić, by lodówka służyła nam jak najdłużej i jak najlepiej spełniała swoją funkcję?
Ustawienie lodówki w odpowiednim miejscu
Kluczową sprawą jest to, w jakim miejscu ustawimy naszą lodówkę. Nie lubi ona wszelkich źródeł ciepła – postawienie jej przy kaloryferze czy kuchence, niestety, może sprzyjać awariom. Należy również unikać ekspozycji lodówki na promienie słoneczne. Trzeba również pamiętać, by nie umieszczać urządzenia zbyt blisko ściany: lodówka musi mieć możliwość odprowadzania ciepła. Jeśli zapewni się jej wszystkie wspomniane wcześniej warunki, ma szansę posłużyć nam przez długie lata.
Mądre przechowywanie produktów w lodówce
Choć wydaje się to oczywiste, ważny jest również sam sposób przechowywania produktów w lodówce. Zgodnie z zasadą, że im wyżej, tym zimniej, na najwyższych półkach układamy produkty z najdłuższym terminem przydatności, a na samym dole, te z najkrótszym (jak np. warzywa czy owoce). Musimy także pamiętać, by surowe mięso leżało na najniższej półce, w odosobnieniu od innych produktów. Jeśli będziemy stosować się do tych rad, jedzenie dłużej zachowa swoją świeżość oraz nie będzie się psuło.
Rozmrażaj!
W kontekście pielęgnacji lodówek, bardzo istotną kwestią jest również jej systematyczne rozmrażanie. Czy wiedzieliście, że w przypadku, gdy warstwa lodu na ściankach sięga chociażby 5 mm, lodówka zużywa o około 10% więcej energii? To główny powód, dla którego trzeba rozmrażać ją przynajmniej raz w miesiącu (chyba że w instrukcji obsługi znajdziecie inne informacje na ten temat). Oczywiście można zapomnieć o tym podpunkcie pielęgnacji, jeśli tylko jest się jednym ze szczęśliwych posiadaczy lodówki No Frost – na ściankach tego typu urządzeń nie osadza się szron, dzięki czemu nie ma potrzeby czasochłonnego i uciążliwego regularnego rozmrażania. Urządzenia wyposażone w tę funkcje znajdzie się na przykład na http://www.redcoon.pl/c08040000-Lod%C3%B3wki-i-zamra%C5%BCarki.
Regularne mycie lodówki
Bardzo ważnym elementem dbania o lodówkę jest też samo jej czyszczenie. To pomaga zapewnić higieniczne przetrzymywanie żywności, a co za tym idzie – jedzenie dłużej zachowa swą świeżość. Nie zapominajmy o tym, że w celu uniknięcia awarii lodówkę myje się dopiero po odłączeniu od źródła prądu!
Jak czyścić? Po wyjęciu wszystkich produktów z lodówki (należy przenieść je w jak najchłodniejsze miejsce, by się w tym czasie nie zepsuło), wyciągamy półki i myjemy je w zlewie czy też pod prysznicem, zwykłym płynem do mycia naczyń. Posiadanie zmywarki znacznie usprawnia ten proces. Jeśli zaś chodzi o czyszczenie wnętrza lodówki, warto robić to przy pomocy ciepłej wody wymieszanej z kilkoma łyżeczkami octu. Tak przygotowany roztwór najskuteczniej rozprawi się nie tylko z wszelkimi zapachami, ale także bakteriami!
Otwór odpływowy i uszczelki
Gdy już umyjemy całą lodówkę, pamiętajmy o dokładnym osuszeniu półek oraz ścianek suchą ściereczką lub papierowymi ręcznikami – lodówka nie lubi wilgoci (a bakterie – uwielbiają). Ważne jest również, aby pamiętać o dokładnym oczyszczeniu uszczelek w drzwiach – ich dobry stan zagwarantuje lodówce odpowiednią izolację. Takiej samej uwagi wymaga otwór odpływowy, gdyż samo dbanie o czystość wnętrza nie wystarcza. Otwór odpływowy znajduje się zazwyczaj z tyłu urządzenia – zaniedbany, może być powodem zbierania się wody w lodówce, a to w krótkim czasie może doprowadzić do jej uszkodzenia.
O czym jeszcze warto pamiętać?
- Nie trzymaj zbyt długo otwartych drzwi lodówki – ograniczy to dopływ dużej ilości ciepłego powietrza do jej wnętrza, co pozwala ograniczyć zużycie prądu;
- Nigdy nie wkładaj do lodówki ciepłych (a przede wszystkim gorących) produktów – ciepło tworzy wilgoć, a to sprzyja rozwojowi grzybów;
- Po umyciu owoców czy warzyw najpierw dokładnie je osusz, a dopiero potem wkładaj do środka;
- Przechowuj żywność w pojemnikach lub owijaj w folię – zmniejszy to ilość wilgoci w lodówce (a dodatkowo produkty nie będą przechodzić wzajemnie swoimi zapachami);
- Umieść w lodówce słoiczek z roztworem sody oczyszczonej– będzie on wchłaniać wszelkie zapachy;
- Zapełniaj lodówkę (niech będzie pełna w około ¾ powierzchni) – pomoże to w utrzymaniu odpowiedniej temperatury wewnątrz urządzenia (jeśli nie mamy zbyt wielu produktów, warto włożyć tam po prostu butelki z wodą);
- Pozostawiaj odstępy pomiędzy produktami – zapewni to lepszą cyrkulację powietrza;
- Kontroluj temperaturę w lodówce – najodpowiedniejsza to około 3-5 stopni Celsjusza.
Jeśli tylko wcielimy te rady w życie, będziemy przez długie lata cieszyć się nie tylko sprawną, czystą, bezawaryjną lodówką, ale także świeżym i pysznym jedzeniem. A za zaoszczędzone pieniądze sprawmy sobie jakiś prezent – w końcu należy nam się nagroda za odpowiednie pielęgnowanie naszego domowego sprzętu AGD.