Dania z kaczki – jak je przyrządzać?

Dania z kaczki – jak je przyrządzać?

Mięso kaczki ma wielu zagorzałych wielbicieli. Nic dziwnego. Jest soczyste, szlachetne, wytrawne. Smakuje wyśmienicie z owocami i miodem. Na szczęście nie jest wymagające. Innymi słowy, trzymając się kilku zasad, w prosty sposób przygotujemy bardzo smaczną kaczkę, idealną na wykwintny obiad lub lunch.

Kaczka – mięso z charakterem

Potrawy z kaczki można serwować z dowolnej okazji, jak i na co dzień, jednak w parze z gęsiną stanowią propozycje bardziej wykwintne niż dania z kurczaka. Kaczka to mięso wytrawne i smaczne samo w sobie. W większości przypadków niewymagające długiego przygotowywania, a jednak wyjątkowe.

Co więcej, ten rodzaj drobiu jest bardzo uniwersalny. Świetnie sprawdza się w kuchni staropolskiej i tradycyjnej, ale ostatnimi czasy robi furorę w wersji azjatyckiej. Podaje się je przede wszystkim na ciepło, ale na zimno smakuje bardzo interesująco. Można zaproponować je także jako wypełnienie bajgla czy burgera. Kaczkę zazwyczaj piecze się, choć w restauracjach coraz częściej występuje jako sous-vide.

Zdecydowanie najpopularniejsze są piersi kaczki, po nich kacze nogi oraz cała kaczka, marynowana i nadziewana. Jeżeli z kaczką mierzymy się we własnej kuchni po raz pierwszy, najłatwiej będzie przyrządzić właśnie pierś.
Mięso wystarczy naciąć na skórze w grubą kratkę, natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem i smażyć od tej strony kilka minut, aż do zbrązowienia. Następnie obrócić na drugą stronę, również na 4-5 minut smażenia. Później wystarczy już tylko włożyć piersi do piekarnika na około 10-14 minut.

Pamiętajmy o tym, że kacze mięso należy piec w dość niskiej temperaturze 180-190 st. C. Piekarnika w trakcie pieczenia najlepiej w ogóle nie otwierać, by kaczka zachowała wilgotność. Jak widać, kaczki nie musimy wcześniej marynować, jest ona zresztą na tyle wyrazista, że nie doprasza się o używanie szczególnie obfitej ilości przypraw.

Niemniej, możemy przygotować taką marynatę, np. na bazie miodu, syropu klonowego czy sosu sojowego. Do marynaty, jak i do samego pieczenia czy smażenia, nie dodajemy dodatkowego tłuszczu. Kaczka ma go w sobie wystarczająco dużo, by w trakcie obróbki wytopił się i posłużył nam jako sos. Z przypraw najlepiej pasują do niej majeranek i rozmaryn, mięso można też oprószyć papryką i dodać czosnek.

Kaczka wyśmienita ze słodkimi dodatkami

Mięso kacze wspaniale komponuje się ze smakami owocowymi i słodkimi. Klasyczna wersja piersi z kaczki zakłada podanie jej z jabłkiem, jednak możemy tu wykorzystać również gruszkę, żurawinę, ananasa, mango, pomarańcze, brzoskwinie. Miód i wszelkiego rodzaju naturalne, słodkie sosy są również mile widziane. Poza tym kaczkę bardzo często podaje się z ziemniaczanym puree, słodką czerwoną kapustą, kluskami lub kaszą kuskus.

Tradycyjna wersja to jednak nie wszystko, nie bójmy się więc nadać kaczce pikanterii. Połączmy ją z chili, limonką, świeżo startym imbirem czy pieprzem cayenne. Do wykwintnego obiadu obowiązkowo podajmy wino. Do kaczki wybieramy najczęściej czerwone, ale białe także podkreśli jej smak.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *