Dania z grilla mogą być zdrowsze – jak to zrobić?

Dania z grilla mogą być zdrowsze – jak to zrobić?

Wyjątkowy smak grillowanych potraw sprawia, że trudno nam oprzeć się letniemu grillowaniu, chociaż zdajemy sobie sprawę z tego, że może nam szkodzić. Przy odrobinie dobrych chęci i otwartości na zmiany, nie musimy jednak z nich rezygnować!

Grillowanie w Polsce

Typowe potrawy z grilla nie cieszą się szczególnym uznaniem wśród lekarzy i dietetyków. Substancje wydzielanie podczas spalania węglowych brykietów mają bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie. Ponadto na grilla wybieramy głównie dość tłuste produkty mięsne, takie jak kiełbasy, karczki i żeberka, a także specjały serowe, okraszając je obficie gotowymi przyprawami oraz sosami.

Wielu Polaków nie wyobraża sobie grillowania bez napojów alkoholowych. Przy każdorazowym grillu mamy więc połączenie nasyconych tłuszczów, produktów przetworzonych, procentów i węglowodorów aromatycznych – takie połączenie nie może służyć niczemu dobremu. Zdrowe potrawy z grilla – czy są smaczne?

Jak odchudzić i ulepszyć potrawy z grilla?

Jeśli zależy nam na zdrowiu i dobrym samopoczuciu, powinniśmy nieco zmodyfikować grillowe zwyczaje i receptury. Potencjał zdrowotny dań z grilla mocno poprawi zamiana tłustych mięs na chudsze odpowiedniki, takie jak drób, wołowina czy cielęcina. Choć to wciąż mało popularne, na grilla możemy z powodzeniem wrzucić rybę, i to nie tylko łososia, ale również pstrąga, doradę, okonia czy makrelę. Marynowane w roślinnym oleju, natarte ziołami i skropione cytryną będą zdrowsze i bardziej wykwintne niż sztampowa kiełbasa lub żeberka.

W zdrowszej wersji grilla nie powinno zabraknąć też warzyw i owoców. Grillować możemy cukinię, bakłażana, pomidorki koktajlowe, paprykę, cebulę, ziemniaki, pieczarki, kapustę. Warzywa z grilla podajemy w formie szaszłyków, z folii lub zawinięte w tortillę. Do grillowania nadają się też owoce, na przykład ananas, banan, arbuz, truskawki czy brzoskwinie. Możemy grillować zarówno owoce świeże, jak i z puszki.

Grillując, unikajmy gotowych sosów i mieszanek przypraw, które mogą zawierać konserwanty oraz glutaminian sodu. Do wykonania smacznej marynaty wystarczą oliwa lub olej rzepakowy, suszone zioła, roztarty czosnek, sól, pieprz, słodka papryka. Do tak przyrządzonych potraw pasuje także czerwone lub białe wino, którym z powodzeniem zastąpimy piwo.

Jak grillować? Jaki grill wybrać?

Tradycyjny grill węglowy ma najwięcej zwolenników. Jednak to właśnie spalanie węgla sprawia, że na spożywanej żywności osadzają się węglowodory aromatyczne, benzoapiren i akrylamid. Jeżeli grillujemy często, warto rozważyć zakup nowszej technologii w postaci grilla gazowego lub elektrycznego.
Zdrowe, odchudzone potrawy z grilla przygotujemy również bez wychodzenia z domu na patelni grillowej lub w piekarniku za pomocą blachy do grillowania. Jeśli jednak lubimy przynajmniej od czasu do czasu posiedzieć przy tradycyjnym grillu, nie zapominajmy o użyciu do grillowania folii aluminiowej lub tacek, które ochronią żywność przed bezpośrednim zetknięciem się ze szkodliwymi substancjami.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *