Czym tak naprawdę jest kasza pęczak?

Czym tak naprawdę jest kasza pęczak?

Kasza pęczak to jedna z odmian kaszy jęczmiennej. Poznaj jej właściwości.

Słowem wstępu

Kasze pozyskiwane z ziaren jęczmienia dzielimy na trzy podstawowe gatunki. Pierwsza z nich to tytułowa kasza pęczak, druga zaś zwana jest kaszą łamaną – ją pozyskujemy z rozdrobnionych ziaren pęczaku. Do ostatniego rodzaju zaliczamy kaszę perłową i to jej struktura jest niewątpliwie najgrubsza – charakterystyczne grube łuski pozwalają ją z łatwością wyodrębnić.  Wracając jednak do kaszy pęczak – owa odmiana cieszy się szczególnym uznaniem ze względu na walory smakowe oraz ważne wartości odżywcze, o których notorycznie przypominają dietetycy.

Pęczak naszpikowany witaminami

Pęczak to istna bomba witaminowa. W kaszy znajdziemy ogromną ilość witamin z grupy B, witaminy K oraz E. Warto odnotować, iż kasza pęczak zawiera mnóstwo cennego błonnika oraz węglowodanów. Nie brakuje w niej także ważnych minerałów pod postacią magnezu, manganu, selenu, miedzi oraz fosforu.  Taki zestaw substancji odżywczych walnie przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Obecność składników wspomaga także procesy odchudzenia oraz zmniejsza złą frakcję cholesterolu, zaś obecność dużej ilości wspomnianej witaminy K pozytywnie wpływa na układ krwionośny, zapobiegając zakrzepom, krwiakom oraz żylakom.

Uniwersalna w kuchni

Szerokie zastosowanie kaszy pęczak sprawia, iż jest ona chętnie serwowana pod rozmaitymi postaciami. Znakomicie komponuje się z sosami grzybowymi oraz mięsnymi. Może być rewelacyjnym dodatkiem do farszów oraz zup. Coraz częściej zastępuje popularny ryż, a jej wariant zwany kaszotto zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

 
A R T Y K U Ł  Z E W N Ę T R Z N Y

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Oleje Roślinne: warto po nie sięgać
Gotowanie Na Parze: prosta i zdrowa technika
Ksylitol: naturalny i zdrowy
Olej Konopny: dlaczego warto go używać?
Zdrowe Oleje: idealne do kuchni i w kosmetyce
Dziurawiec: właściwości i zastosowanie