Czekolada dobrej jakości – jak ją rozpoznać?

Czekolada dobrej jakości – jak ją rozpoznać?

Sklepowe półki uginają się pod ciężarem różnej maści czekolad i wyrobów czekoladopodobnych. Skład tych produktów jest niemal tak różnorodny jak ich liczba. Tymczasem powinien być prosty i przejrzysty. Jak znaleźć dobrą czekoladę wśród mniej zdrowych i napakowanych cukrem tabliczek?

Właściwości prozdrowotne czekolady

Kakao, które jest głównym składnikiem czekolady to surowiec bogaty w polifenole, flawonoidy, minerały oraz inne związki korzystnie wpływające na kondycję naszego organizmu. Czekolada dobrej jakości, będąca najlepszym źródłem kakao, jest doskonałym uzupełnieniem zdrowej diety. Dostarczy nam magnezu, wspomoże układ sercowo-naczyniowy, układ odpornościowy, poprawi pracę mózgu i podniesie poziom serotoniny. Warunkiem jest umiar w jedzeniu czekolady oraz umiejętność wybierania dobrych jakościowo czekolad spośród tych mniej zdrowych i zawierających niepotrzebne dodatki.

Dobra czekolada, czyli jaka?

O jakości tabliczki czekolady stanowi przede wszystkim procent zawartej w niej masy kakaowej. Im wyższy, tym lepiej. Pamiętajmy, że czekolady zawierające 20-30% masy kakaowej na pierwszym miejscu w składzie mają cukier. Z kolei czekolady gorzkie, o ponad 70% udziale kakao, spełniają najważniejsze kryterium zdrowego, wysokojakościowego wyrobu. Dla pewności warto jednak do końca prześledzić skład każdej kupowanej tabliczki. Wielu producentów posiłkuje się bowiem dodatkiem innych tłuszczów roślinnych, które obniżają koszty produkcji, ale też jakość czekolady. Najczęściej wypełnia się ją tłuszczem palmowym lub masłem shea.

W dobrej, wysokogatunkowej czekoladzie, nie powinno być też emulgatorów, choć dodatek lecytyny sojowej niektórzy uważają za plus. Lecytyna korzystnie oddziałuje bowiem na pracę mózgu oraz przeciwdziała miażdżycy.

Gdy już odpakujemy wybraną przez nas czekoladę, zwróćmy uwagę na jej powierzchnię – powinna być gładka i błyszcząca. Prawdziwa czekolada jest poza tym lekko chrupiąca, a podczas przełamywania tabliczka wydaje charakterystyczny trzask.

Czekolada dobrej jakości

Jakiej czekolady unikać?

Skoro najwięcej korzyści przyniesie nam jedzenie czekolady gorzkiej, o wysokiej zawartości kakao, to czy dozwolone są inne czekolady, na przykład mleczna lub z nadzieniem? W sklepach możemy spotkać dobrej jakości czekoladę mleczną, jednak liczmy jest z tym, że jest ona bardziej przetworzona i zawiera znaczne ilości cukru. Od czasu do czasu możemy jednak po nią sięgnąć, o ile ma przyzwoity skład, nie zawiera sztucznych aromatów czy innych podejrzanych składników, takich jak związki amonu lub poliglicerole.

Zamiast czekolad z nadzieniem wybierajmy te wypełnione orzechami lub bakaliami. Zwróćmy też uwagę na to, czy obecne w czekoladzie dodatki są naturalne. Czekolada może zawierać chili, skórkę pomarańczową, dodatek soli, a nawet płatki kwiatów, ale wypełnienie jej różowym nadzieniem czy herbatnikami nie świadczy zbyt dobrze o jej walorach. Niezbyt słusznym wyborem będzie także czekolada biała, która tak naprawdę w ogóle nie zawiera masy kakaowej i przez wielu ekspertów nie jest uznawana za czekoladę.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *