A czy wiesz, że istnieją tzw. wolnowary, które samodzielnie kontrolują cały proces gotowania, a Ty nie musisz się tym przejmować? Dowiedz się, czym są wolnowary!
Czym jest wolnowar?
Urządzenie to nazywane jest także garnkiem wolno gotującym lub, z angielska, slow cooker. Jak sama nazwa wskazuje, wolnowar przeznaczony jest do przygotowywania potraw, które potrzebują dużo czasu, by osiągnąć pożądane walory smakowe. Takie dania najczęściej są gotowane na wolnym ogniu, w czym bardzo dobrze sprawdza się właśnie wolnowar. Dzięki niemu masz szansę przygotować idealnie miękkie i kruche mięso, poddawane obróbce termicznej nawet przez 10 godzin. Slow cooker świetnie nadaje się także do przyrządzania zup, gulaszy, gołąbków czy bigosu – i nie wymaga nadzoru.
Gotowane w ten sposób potrawy zachowują witaminy i składniki odżywcze. Wolnowar pomaga więc w przygotowywaniu zdrowych posiłków równie dobrze, jak urządzenia do gotowania na parze. Wolnowar jest elektrycznym garnkiem, do którego wystarczy włożyć przygotowane składniki, a następnie ustawić odpowiedni tryb gotowania. Po zakończeniu pracy urządzenie przechodzi w tryb podgrzewania, abyś mógł spożyć ciepłe danie w dowolnej chwili.
Wady i zalety wolnowarów
Lista zalet jest dłuższa, dlatego też od nich zaczniemy:
- jak już wspomnieliśmy, w wolnowarach można gotować zdrowo – bez utraty składników odżywczych i witamin, które często są zabijane w czasie gotowania w wysokich temperaturach,
- nie istnieje ryzyko przypalenia potrawy w tak niskiej temperaturze,
- praca urządzenia nie wymaga nadzoru, slow cooker może pracować nawet wtedy, kiedy nikogo nie ma w domu,
- urządzenie może pracować także w nocy, ponieważ działa bardzo cicho,
- jest bardzo proste w użytku oraz tanie w eksploatacji – niska temperatura nie wymaga wysokiego poboru prądu.
Z wad tego urządzenia możemy wymienić częściową utratę smaku gotowanej potrawy, np. mięsa. Jednak w przypadku gotowania zup aromat jest o wiele intensywniejszy. Jeśli ubędzie nieco smaku, danie można przyprawić.
Czy warto kupić wolnowar?
Jak widać, lista zalet tego urządzenia jest imponująca i ma ono bardzo mało wad. Warto więc je kupić, szczególnie jeśli jesteś miłośnikiem tradycyjnej polskiej kuchni. Wolnowar doskonale nadaje się bowiem do przyrządzania dań, które wymagają bardzo długiego gotowania kapusty i duszenia mięsa. Czy slow cooker jest drogi? Najtańsze modele można kupić już za 150 zł, droższe mogą kosztować nawet ponad 1000 zł. Do podstawowego gotowania w domu wystarczy urządzenie ze średniej półki cenowej. Przy zakupie wolnowaru warto sprawdzić, czy jego miskę da się myć w zmywarce – po długotrwałym gotowaniu może być ona mocno zabrudzona.
ARTYKUŁ ZEWNĘTRZNY