Biała czekolada to nie czekolada?

Biała czekolada to nie czekolada?

Chociaż zwykle bardziej interesuje nas zjedzenie kawałka czekolady niż zastanawianie się nad tym, czym właściwie jest ta porcja słodkiej przyjemności, być może warto wiedzieć, z czego składa się ten znany na całym świecie wyrób. Określenie „czekolada” obejmuje wyroby cukiernicze, które zawierają nie mniej, niż 35% suchej masy kakaowej ogółem, w tym nie mniej, niż 14% odtłuszczonej masy kakaowej.

Biała czekolada pod lupą

Jak biała czekolada ma się do tej definicji? Otóż najlepszej jakości białe czekolady powstają z połączenia tłuszczu kakaowego – masła kakaowego, mleka i cukrów, przy czym zawartość masła kakaowego wynosi 33%. Ten ceniony (zwłaszcza przez dzieci) przysmak nie zawiera proszku kakaowego, dlatego nie ma swojego charakterystycznego brązowego koloru, jak inne odmiany. Jednakże nie wszystkie białe czekolady zawierają taką ilość tłuszczu kakaowego. Im mniejsza jego zawartość, tym mniej „czekolady w czekoladzie”. Stąd pogląd, że taki wyrób nie może być nazwany czekoladą.

Istotny kolor

Biała czekolada nie jest w rzeczywistości całkowicie biała – jest raczej kremowa lub koloru kości słoniowej. Uwaga! Jeśli czekolada, którą kupiliśmy jest biała, może to oznaczać, że zamiast masła kakaowego producent użył innego tłuszczu roślinnego. Mamy wówczas do czynienia z produktem niskiej jakości, a w jego składzie jest po prostu tłuszcz, cukier i mleko. Taki wyrób nie jest nawet pochodną czekolady.

Biała czekolada a smukła sylwetka

Ponieważ biała czekolada nie zawiera miazgi kakaowej, trzeba ją czymś zastąpić. Wobec tego w czasie jej produkcji dodaje się więcej tłuszczu kakaowego, niż do innych czekolad. Efektem jest zwiększenie kaloryczności czekolady. Dla osób dbających o linię zaleca się wybieranie gorzkiej czekolady z jak najwyższą zawartością kakao, a mniejszą ilością tłuszczu i cukru.

Biała czekolada a zdrowie

Czekolada, zwłaszcza jej najciemniejsze odmiany, są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Zawierają pochodzące z ziaren kakaowca antyoksydanty, które sprzyjają zdrowiu. Niestety, biała czekolada nie wykazuje takich właściwości, gdyż nie zawiera miazgi kakaowej.

Czekolada jest jednym z najpopularniejszych produktów na całym świecie. Producenci cały czas prześcigają się w pomysłach na nowe smaki i dodatki. Oczywiście, wybór rodzaju czekolady należy do nas, dlatego warto wiedzieć na co się decydujemy.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Głodówka: oczyść swój organizm bezpiecznie
Kasza Pęczak: właściwości i zastosowanie
Dieta Wegetariańska: jej uniwersalne zalety
Dieta Lekkostrawna: poznaj zasady
Co Nas Uspokaja?: Lista produktów