Bezpieczna kuchnia od kuchni

Bezpieczna kuchnia od kuchni

Nieważne, czy spędzasz w kuchni całe dni, czy tylko dziesięć minut przed wyjściem do pracy – w tym miejscu czystość i bezpieczeństwo są kluczowe dla zdrowia naszego i naszej rodziny. Dlatego przypominamy najważniejsze zasady odnośnie utrzymywania w kuchni porządku oraz odpowiedniego obchodzenia się z jedzeniem.

Zlew

Aby mieć pewność, że nie pozostały w nim żadne brudy, po każdym zmywaniu należy go przetrzeć gąbką i odpowiednim płynem do czyszczenia. Ponadto warto regularnie zalewać odpływ odpowiednim żelem do rur – zapobiegnie to rozwojowi bakterii, dla których takie miejsca są idealne do błyskawicznego rozmnażania.

Jeśli zaś chodzi o brudne naczynia, to nie pozostawiajmy ich w zlewie na dłużej, niż dwie godziny – to także uchroni nas przed rozwojem szkodliwych bakterii. Ważne jest też dbanie o gąbki i ściereczki, którymi myjemy naczynia – wbrew pozorom, je także trzeba myć! Jeśli posiadamy zmywarkę, możemy wrzucić je do niej na jeden cykl mycia, jeśli mamy mikrofalówkę – wystarczy nastawić je na minutę średniego grzania.

Kosz na śmieci

W wielu domach znajduje się bezpośrednio pod zlewem, dlatego niezwykle ważne jest, by go nie zaniedbywać. Śmiecie należy wynosić najrzadziej co drugi dzień, z wyjątkiem szczególnie upalnych okresów, kiedy trzeba wyrzucać je codziennie (w wysokich temperaturach bakterie rozmnażają się jeszcze szybciej, niż normalnie).

Lodówka

Od kiedy nie musimy regularnie rozmrażać naszej lodówki, zdarza nam się zapominać o tym, by raz na jakiś czas całkowicie ją opróżnić i umyć od góry do dołu. A jest to tak samo ważne, jak utrzymywanie porządku w szafkach i szufladach z jedzeniem.

Ponadto pamiętajmy o oddzielaniu surowego jedzenia od gotowego do spożycia, o przechowywaniu go w odpowiednich pojemnikach lub naczyniach, a w końcu o regularnym przeglądzie naszego spożywczego inwentarza, żeby przy następnych porządkach świątecznych nie okazało się, że wyhodowaliśmy sobie nową formę życia.

Deska do krojenia

Zaopatrz się w co najmniej dwie deski do krojenia – jedną do surowego mięsa, drugą do pieczywa, serów, warzyw i owoców. Zwróć również uwagę na to, z czego i jak są wykonane – najlepsze są deski gładkie, zrobione ze szkła lub plastiku. Deski drewniane są bezpieczne, dopóki nie zrobią się w nich rowki i szczeliny, w których mogą gromadzić się bakterie.

Owoce i warzywa

O myciu jabłek czy sałaty nie trzeba chyba przypominać nikomu. Nie wszyscy jednak myją także te owoce i warzywa, które później obierają z łupy – a to poważny błąd! Podczas krojenia i obierania, bakterie z łupy przenoszą się na nożu do części owocu czy warzywa, które zjadamy, a stąd już tylko jeden krok do zatrucia pokarmowego. Myjmy więc arbuzy, melony, pomarańcze, cytryny, cukinie, bakłażany… jednym słowem: wszystkie warzywa i owoce, niezależnie od tego, czy zjadamy je w całości, czy tylko ich „ukryte” części.

Przygotowanie mięsa

Upieczenie, usmażenie lub ugotowanie mięsa w odpowiedniej temperaturze to jedyny sposób, aby pozbyć się z niego wszystkich bakterii. Aby mieć pewność, że żadna z nich nie przetrwała i nie zagrozi naszemu zdrowiu, należy utrzymywać mięso przez minimum 10 minut w temperaturze powyżej 70ºC. Jak to sprawdzić? Najlepiej zaopatrzyć się w termometr kuchenny – znajdziemy go w każdym sklepie ze sprzętem kuchennym.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Kolory Do Domu: jakie wybrać?
Prezent Na Walentynki: zainspiruj się nowa kolekcją home&you
Dywan: wzbogaci Twoje wnętrze
Ogrzewanie W łazience: jakie wybrać?
Zimowe Prace Przydomowe: co przygototwać?