Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe to deser, który sprawdzi się niemal w każdej okazji. Możesz przygotować je dla dzieci jako podwieczorek lub dla znajomych jako przekąskę na imprezie. Te zdrowe muffinki będą też świetną niespodzianką dla domowników, nawet bez okazji. Jak je przygotować?

Jak zrobić babeczki marchewkowe?

Potrzebne składniki (na 12 babeczek):

  • 4 marchewki,
  • ½ szklanki cukru,
  • ½ szklanki oleju,
  • 3 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 50 ml odtłuszczonej śmietany,
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • kilka łyżeczek cukru wanilinowego (według uznania),
  • posiekane bakalie (według uznania).

Sposób przygotowania:

Umyj i obierz marchewki. Następnie bardzo drobno zetrzyj je na tarce (na małych oczkach). Drobno zetrzyj też skórkę pomarańczową i połącz je, delikatnie mieszając. Odstaw na chwilę. Następnie ubij jajka z cukrem do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Do masy dodaj olej i śmietanę oraz starte wcześniej marchewkę i skórkę pomarańczową. Do mieszanki dodawaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i sodą. Na koniec dodaj cynamon i posiekane bakalie, jeśli je lubisz. Całość dokładnie wymieszaj.

Ciasto przelewaj delikatnie do specjalnych foremek do pieczenia babeczek wyłożonych papierowymi „papilotkami” na muffinki. Wypełnione ciastem foremki wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25 minut. Po wyjęciu odstaw je na jakiś czas do zupełnego ostygnięcia. Na koniec babeczki możesz przyozdobić odtłuszczoną bitą śmietaną lub waniliowym serkiem homogenizowanym.

Smacznego!

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Słodko-słony Deser: idealny na letniego grilla
Irish Coffee: jak przygotować?
Deser Z Gruszką: poznaj niecodzienne połączenie