A może po pomidorze?

A może po pomidorze?

Poznaj 3 propozycje przepysznych dań z pomidorów:

Śniadanie: grzanki z pomidorami i serem feta

Składniki:

12 pomidorków cherry

½ szklanki (120g) pokruszonego sera feta

3 łyżki oliwy extra vergine

2 grube kromki pełnoziarnistego chleba

½ łyżki grubo posiekanego, świeżego estragonu

Pieprz grubo zmielony

Sposób przygotowania:

1. Rozłóż pomidory na małej blasze i skrop jedną łyżką oliwy.

2. Wstaw blachę pod gorący ruszt i opiekaj 3-4 minuty.

3. Lekko posmaruj chleb resztą oliwy i podpiecz na złoto.

4. W średniej wielkości misce wymieszaj pomidory z fetą i estragonem, dodaj pieprz do smaku.

5. Rozłóż zawartość miski na obu grzankach i wstaw je pod ruszt na dodatkowe 2 minuty.

6. Podawaj na gorąco.

Obiad: linguine z pomidorami i pesto

Składniki:

750g pomidorków cherry

500g makaonu linguine

6 łyżek oliwy extra vergine

2 szklanki (100g) świeżej bazylii

½ szklanki świeżo startego parmezanu

2 ząbki czosnku

45g wyłuskanych migdałów

Sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Pomidorki przekrój na pół i rozłóż na blasze przekrojoną stroną do góry. Skrop je dwiema łyżkami oliwy, dopraw solą i pieprzem.
3. Piecz pomidorki przez 15 minut.
4. Po upieczeniu ostudź je, pokrój w plasterki i rozłóż na półmisku.
5. Zmiksuj w blenderze bazylię, parmezan, czosnek , migdały i resztę oliwy na jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem.
6. Ugotuj makaron al dente.
7. Odsącz makaron i przełóż na podgrzaną salaterkę.
8. Dodaj do makaronu przygotowany w blenderze sos i pieczone pomidory, po czym delikatnie wymieszaj.
9. Podawaj na gorąco. Smacznego!

Kolacja: placek z pomidorami i pesto

Składniki:

500g dojrzałych pomidorów

Szklanka (50g) świeżej bazylii

½ szklanki oliwy extra vergine

250g gotowego ciasta francuskiego

Sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

2. Przekrój pomidory na połówki, wyciśnij z nich sok i pestki, następnie pokrój ostrym nożem w cienkie plasterki. Rozłóż je na ręczniku do osączenia, po kolei z obu stron.

3. Zachowaj 4-6 liści bazylii do przybrania, a resztę zmiksuj z oliwą na gładkie pesto.

4. Rozwałkuj ciasto na duży okrąg lub prostokąt grubości ok. 3mm.

5. Przenieś placek na blachę, pokryj warstwą pesto, następnie ułóż pomidory i rozprowadź kolejną warstwę pesto. Dopraw solą i pieprzem.

6. Piecz 15-20 minut, aż ciasto urośnie i zrumieni się na złoty kolor.

7. Przybierz z wierzchu listkami bazylii i podawaj na gorąco.

Wszystkie przepisy pochodzą z książki „Pomidory” B. Carli.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Burgery Z Kaszy: zdrowy zamiennik mięsa
Faszerowane Warzywa W Daniach: trzy wyjątkowo kolorowe przepisy
Kuchnia Włoska: smaki prosto ze słonecznej taskanii
Ciasto Na Pizzę: poznaj prosty przepis
Przepisy Z Awokado: jak je jeść?
Pomysły Na Drinki: idealne na różne okazje