Dieta na wiosnę – odmień swój talerz, by poczuć się lepiej!

Dieta na wiosnę – odmień swój talerz, by poczuć się lepiej!

Wiosna to najpiękniejsza pora roku zarówno dla ducha, jak i dla ciała. To czas zmian, które zachodzą nie tylko w naszej garderobie czy w życiu osobistym, ale też w kuchni. Co zmienić w diecie na wiosnę? Jak wzmocnić organizm po zimie?

Zmiana jadłospisu z zimowego na wiosenny

W trakcie kilku długich, zimowych miesięcy większość z nas prowadzi dietę bogatą w węglowodany i tłuszcze, mniej skupiamy się na warzywach, owocach i posiłkach lekkostrawnych. Podczas Świąt Bożego Narodzenia jemy potrawy ciężkie i smażone, a słodkości ociekają miodem oraz bakaliami. Zima nie sprzyja poza tym regularnym treningom czy ruchowi na świeżym powietrzu, zwłaszcza jeśli mieszkamy w mieście.

Gdy więc nadchodzi wiosna niejednokrotnie musimy uporać się z lekkim zapasem tkanki tłuszczowej. Budząca się do życia przyroda mobilizuje nas jednak do modyfikacji diety oraz pożegnania niepotrzebnego balastu. Z czego powinna składać się dieta na wiosnę?

Przesilenie wiosenne – czym się objawia i jak je pokonać?

Niestety, zaraz na początku wiosny możemy poczuć się gorzej. Osłabienie, apatia, pogorszenie się stanu skóry, tworzenie się zajadów w kącikach ust, senność, wypadanie włosów czy problemy z koncentracją – to nic innego jak objawy przesilenia wiosennego. Jest ono efektem diety ubogiej w witaminy oraz mikroelementy. Minie, gdy zadbamy o dobrostan swojego organizmu i wykorzystamy budzącą się do życia przyrodę, aby zmienić swoją dietę. Wiosną możemy liczyć na bogactwo świeżych warzyw, nowalijki i zieleninę, które znajdziemy na straganach lub wyhodujemy samodzielnie na kuchennym parapecie.

Dieta oczyszczająca – najlepsza dieta na wiosnę?

Wiosenny jadłospis powinniśmy wzbogacić o warzywne oraz owocowe bomby witaminowe. Jednocześnie warto wykluczyć z niego produkty ciężkostrawne i przetworzone, które być może zimą częściej gościły na naszym talerzu, spowalniając metabolizm. Aby podkręcić przemianę materii i odzyskać energię do życia, musimy oczyścić organizm z nagromadzonych toksyn. Pomoże nam w tym jakakolwiek dieta oczyszczająca, niekoniecznie głodówka.

W zależności od możliwości i stylu życia, możemy zafundować sobie kilkudniową dietę owocowo-warzywną, szybką dietę sokową, dietę bazującą na koktajlach lub dietę zasadową, dzięki której pokonamy zakwaszenie organizmu.

Dieta na wiosnę – co warto jeść?

Wiosną postawmy na posiłki lekkie, oparte na grubych kaszach, pełnoziarnistym pieczywie, płatkach owsianych i nasionach. Wybierajmy też chudy drób oraz ryby, które doskonale komponują się z warzywami i sałatkami. Nie zapominajmy o codziennej porcji chudego białka w postaci jogurtu naturalnego czy kefiru. Jedzmy także kiszonki, cytrynę, owoce i warzywa bogate w witaminę C, dzięki którym zniwelujemy efekty zakwaszenia.

Codziennie sięgajmy po jabłko, które wspomoże perystaltykę jelit. W procesie oczyszczania oraz uzupełniania witamin niezbędne będą także natka pietruszki, szczypiorek, koperek oraz nieocenione kiełki. Natomiast z kupowaniem niektórych owoców zaczekajmy do pełni wiosny, a nawet lata. Choć w sklepach kuszą pięknie wyglądające świeże truskawki i jagody, warto zdecydować się na ich wersje mrożone.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *