Co zrobić, żeby akademicki obiad nie ograniczał się tylko do tostów i jajecznicy, a nadal był tani i prosty?
Jak jedzą studenci?
Toster to podstawa wyposażenia studenckiej kuchni. Tostowe pieczywo z serem polane dużą ilością ketchupu jest naczelnym daniem idealnym na obiad i kolację. W przypływie gotówki tosty można wzbogacić szynką. Śniadaniową legendą obrosła bułka i jogurt. Niektórzy twierdzą, że to stereotyp niepokrywający się z rzeczywistością. Wielu studentów jednak codziennie sięga po ten zestaw. W jadłospisie królują też parówki. Przyrządzane są na różne sposoby – gotowane, smażone, pieczone, w cieście, z serem czy w bułce.
Niestety najczęściej studenckie dania są również mało wartościowe i niezdrowe. Dzieje się tak, ponieważ muszą być one także tanie. W związku z tym, wybierane produkty są niskiej jakości. Właśnie tutaj studenci popełniają najwięcej błędów. Szybki, tani i zdrowy obiad nie musi być drogi! Ważne tylko, aby jeść z głową.
Zacznijmy od warzyw. Są naprawdę niedrogie, a dobrze przyrządzone mogą być pyszne. Aby zaoszczędzić czas, studenci często korzystają z mrożonych warzyw. Są one jednak o wiele droższe, a pokrojenie dwóch marchewek wcale nie jest aż tak czasochłonne.
Gotowe sosy, dania w słoiczkach, dania instant. Z pewnością można przyrządzić je szybko. Jest to jedyny argument na rzecz tego typu dań. Poza tym są raczej niezdrowe i tak naprawdę drogie. Dlatego warto samodzielnie przygotować sos z przecieru pomidorowego, bez konserwantów i polepszaczy smaku. Najlepiej zawsze mieć też zapas makaronu, ryżu i kasz (są niedrogie, a niedocenione). Świetny jest też żółty ser. – Jest zdrowy, bardzo pożywny i można stworzyć z nim niezliczoną ilość potraw. Pamiętajmy tylko, aby unikać produktów seropodobnych, które składają się głównie z niezdrowych tłuszczy. Prawdziwy żółty ser dobrej jakości będzie świetnym dodatkiem do zwykłych kanapek, ale też do dań obiadowych – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej. Uruchomienie wyobraźni, chodzenie na zakupy z listą i korzystanie z prostych przepisów będą sposobem na udany i pyszny rok akademicki. Oto nasze propozycje studenckich dań.
Makaron z pietruszkowym pesto
Składniki:
- 100 g makaronu
- pęczek natki pietruszki
- ząbek czosnku
- 20 dag sera żółtego Gouda MSM Mońki
- Kilka łyżek oleju
- sól, pieprz
- kilka pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
Pietruszkę i czosnek drobno posiekać, a ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Całość wymieszać z olejem i przyprawić. Ugotować makaron i zaraz po odcedzeniu wymieszać go z gotowym pesto. Do dania można dodać przekrojone pomidorki koktajlowe.
Smacznego!
Omlet z żółtym serem na śniadanie, obiad lub kolację
Składniki:
- 3 jajka
- 30 ml mleka
- 15 dag żółtego sera Morskiego MSM Mońki
- łyżka masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać, ser zetrzeć na tarce, doprawić solą i pieprzem. Dobrze rozgrzać patelnię, rozpuścić masło i wylać na nią jajka wymieszane z serem i mlekiem. Po 30 sekundach lekko zamieszać środek omletu. Po 4 minutach omlet się zetnie. Można wtedy ściągnąć go z patelni.