Wszyscy weganie są zgodni co do tego, że wyeliminowanie z diety produktów pochodzenia zwierzęcego sprawia, że żyje im się zdecydowanie lepiej zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. Tymczasem sceptycy zarzucają diecie wegańskiej to, że jest uboga w składniki odżywcze. A jak jest naprawdę?
Na czym polega weganizm i co warto o nim wiedzieć?
Weganizm często bywa mylony z wegetarianizmem. Tymczasem ten sposób odżywiania jest bardziej restrykcyjny niż wspomniany wegetarianizm. Na czym więc polega weganizm? Otóż dieta wegańska wyklucza spożywanie zarówno mięsa, jak i wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, a więc także nabiału, tłuszczów zwierzęcych, ryb oraz jajek. Jadłospis jest zatem oparty wyłącznie na roślinach i produktach pochodzenia roślinnego. Pomimo tego, że dieta wegańska wyklucza wiele artykułów spożywczych, nie jest niebezpieczna dla zdrowia, a wręcz przeciwnie. Dzięki eliminacji chociażby tłuszczów obecnych w mięsie czerwonym zapobiega rozwojowi wielu poważnych chorób. A to niejedyne zalety tego sposobu odżywiania.
Stosowanie diety wegańskiej bardzo ściśle wiąże się ze stylem życia, któremu weganie pozostają wierni. W dużej mierze polega on na rezygnacji ze wszystkiego, co powoduje cierpienie zwierząt w jakikolwiek sposób. Weganie nie noszą więc futer i nie kupują galanterii skórzanej, a za to bardzo mocno angażują się w ochronę praw zwierząt. Życie w zgodzie z własnymi przekonaniami pozytywnie wpływa na ich samopoczucie. Śmiało można więc powiedzieć, że weganizm poprawia jakość życia w każdej jego sferze.
Weganizm a zdrowie
Dieta wegańska, pomimo tego, że wzbudza wiele kontrowersji, ma sporo zalet. Warto jednak podkreślić, że to, co tu powiemy, dotyczy jedynie właściwie zbilansowanej diety, w której wszystkie składniki odżywcze, występujące naturalnie w produktach pochodzenia zwierzęcego, są zastępowane przez substancje odżywcze o takich samych właściwościach, znajdujące się w produktach roślinnych. Tylko wówczas zależność weganizm a zdrowie ma pozytywny wydźwięk.
Odpowiednio zbilansowana dieta wegańska:
- zapobiega rozwojowi groźnych chorób, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2, miażdżyca, nadciśnienie;
- wykazuje działanie profilaktyczne w leczeniu chorób układu krążenia, jak również przyspiesza sam proces leczenia;
- zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, m. in. raka jelita grubego;
- ogranicza rozwój kamicy żółciowej oraz próchnicy;
- zapobiega zaparciom;
- dzięki dużej zawartości błonnika zawartego w produktach zbożowych, będących jej podstawą, usprawnia metabolizm, chroniąc przed dolegliwościami gastrycznymi.
Wymienione zalety diety wegańskiej udowadniają, że weganizm może być zdrowy, pod warunkiem, że zadbamy o to, by w naszym jadłospisie znalazły się wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Podczas opracowywania planu diety nie można zapominać o tym, że nie wszystkie substancje znajdujące się w produktach roślinnych są tak samo przyswajalne jak te, które są zawarte w mięsie i produktach odzwierzęcych. Mowa tu chociażby o żelazie, którego zapotrzebowanie bardzo trudno pokryć, spożywając wyłącznie produkty roślinne. Dlatego jeśli decydujemy się na przejście na weganizm, warto na początku skonsultować się z dietetykiem, który pomoże nam poznać wartościowe produkty spożywcze oraz nauczy nas komponować na ich podstawie posiłki, które będą wartościowe i odpowiednio zbilansowane.
ARTYKUŁ ZEWNĘTRZNY