Dowiedz się, czemu warto używać oleju konopnego.
Kwiaty konopi
Z konopi wytwarza się papier, odzież, olinowania okrętów, materiały budowlane, a także… olej, który nas w niniejszym artykule będzie interesował najbardziej. Gama zastosowań tej rośliny jest więc bardzo szeroka. Swoją popularność w przemyśle zawdzięcza ona wchodzącym w jej skład substancjom chemicznym. Ostatnio coraz bardziej popularne stają się herbaty konopne, które w przeciwieństwie do marihuany nie zawierają substancji psychoaktywnych i nie odurzają. Napary konopne są doskonałym remedium na migrenę i bezsenność. Usprawniają również funkcjonowanie układu trawiennego oraz odpornościowego. Z kwiatów konopi wytwarza się w przemyśle spożywczym olej, który ma cenne właściwości prozdrowotne.
Skład oleju konopnego
Nim dokładniej przyjrzymy się składowi oleju konopnego, oddajmy głos Administratorom serwisu biokonopia.pl:
Najważniejszą substancją aktywną oleju konopnego z kwiatów jest kannabidiol, w skrócie nazywany CBD. Posiada ona najsilniejsze i najbardziej wszechstronne właściwości terapeutyczne spośród wszystkich kannabinoidów zawartych w konopiach.
Olej konopny słynie z dużej zawartości Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT): omega-3 i omega-6 (stanowią one aż 80% składu). Jak sama nazwa wskazuje, są to związki chemiczne niezbędne dla zachowania zdrowia. Ich niedobór w organizmie może się przyczynić do odwodnienia, powstawania chorób skóry, a nawet niedorozwoju płodu w okresie ciąży. Dlatego też konieczne jest stałe zaopatrywanie organizmu w NNKT. Olej konopny nadaje się do tego jak chyba żaden inny produkt spożywczy.
Właściwości oleju konopnego
Najważniejsze właściwości prozdrowotne oleju konopnego są pochodną właściwości NNKT. Kwasy omega-3 zwiększają wydolność serca, przeciwdziałają rozrostowi tkanki nowotworowej, łagodzą bóle reumatyczne, stanowią doskonałe remedium na wahania cukru we krwi, a także korzystnie wpływają na stan włosów, skóry oraz paznokci. Z kolei kwasy omega-6 sprzyjają gojeniu się ran i wywierają dodatni wpływ na pracę wątroby oraz nerek.
Olej konopny zawiera również takie kwasy tłuszczowe, jak kwas linolenowy, gamma-linolenowy, oleinowy czy linolowy, a także wiele witamin i minerałów, w tym:
- witaminę A, która poprawia wzrok i wzmacnia odporność,
- witaminę E, która poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i upłynnia krążenie krwi,
- witaminę K, która chroni organizm przed grzybami, umożliwia krzepnięcie krwi, przeciwdziała zapaleniom i redukuje ból,
- witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
- cynk, który wzmacnia włosy, skórę i paznokcie,
- wapń, który wzmacnia kości i zęby,
- magnez, który dostarcza do tkanek energię, uspokaja i wspomaga pamięć oraz koncentrację,
- fosfor, który, podobnie jak witaminy z gruby B, jest niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego.
Zauważalny ostatnio trend włączania produktów wytwarzanych na bazie konopi (w tym również oleju) do codziennego menu staje się całkowicie zrozumiały i usprawiedliwiony w świetle opisanych powyżej prozdrowotnych i terapeutycznych właściwości tej rośliny. W krajach zachodnioeuropejskich już od dawna wykorzystuje się produkty pochodzenia konopnego nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w prywatnych kuchniach.
Dowiedz się więcej o właściwościach oleju konopnego na: http://biokonopia.pl.
fot. freepik
A R T Y K U Ł S P O N S O R O W A N Y