Zdrowe zakupy: jajka - jakie wybrać?

Elżbieta Gwóźdź

  Autor:
Opublikowane w Zdrowy styl życia / Zdrowe odżywianie

Zdrowe zakupy: jajka - jakie wybrać?

Wybór jajek nie powinien być przypadkowy. Ich jakość i wpływ na zdrowie zależy bowiem od warunków, w jakich hodowane są kury.

Wartość jajka  

Pytanie zadane w tytule mogłoby zostać równie dobrze zamienione na: jakich jajek unikać? Jedząc jajka chcemy dostarczyć sobie pełnowartościowego, wzorcowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin i minerałów, ale na jakość jajka, a także jego smak oraz wielkość ma wpływ pasza podawana kurom. W chowach ściółkowych i klatkowych, gdzie ptaki żyją w sztucznych i bardzo niekorzystnych warunkach, podaje się im zwykle paszę „wzbogaconą” o hormony i antybiotyki. I chociaż niektórzy twierdzą, że substancje te nie przenikają do jajka, to prawdą jest, że jajo od kury z chowu klatkowego ma mniej dobroczynnych kwasów tłuszczowych, a więcej cholesterolu. Osobną kwestią pozostają też warunki, w jakich kury nioski bytują przez całe swoje życie. Jak wiadomo, chów klatkowy to dla kury najgorszy z możliwych. Ptaki z wolnego wybiegu lub chowu ekologicznego żyją zaś w naturalnych warunkach i są karmione naturalną paszą.   

Wokół chowu kur oraz jakości jajek pochodzących z różnych hodowli wciąż nabrzmiewają konflikty, w których dwiema przeciwnymi stronami są ekolodzy oraz producenci i właściciele ferm, na których obowiązuje chów klatkowy oraz ściólkowy. Ci drudzy obstają przy tym, że kura zamknięta w klatce i tak ma się dobrze, ponieważ nie jest narażona na czynniki zewnętrzne, na przykład drapieżniki oraz ma dostęp do jedzenia, o które nie musi rywalizować z innymi. Ekolodzy i obrońcy praw zwierząt apelują zaś o to, aby nie kupować jaj pochodzących z chowu ściółkowego, a przede wszystkim klatkowego, ze względu na dobro ptaków oraz gorszą jakość jaj.   

 

Istotne oznaczenia  

My sami, kupując jajka zwracajmy więc uwagę na ich oznaczenia. Wybierajmy te w firmowych opakowaniach, a gdy zaopatrujemy się w jaja na bazarach, upewnijmy się o ich pochodzeniu (czyli o tym, z jakiego są gospodarstwa i czy ferma jest pod opieką weterynaryjną) oraz dacie przydatności do spożycia. W sklepach zwracajmy zaś uwagę na kod umieszczony na skorupce, który informuje nas o typie chowu oraz pochodzeniu jaj. Rozpoczyna się on liczbą od 0 do 3, gdzie 3 to chów klatkowy, 2 – ściółkowy, 1 oznacza wolny wybieg, a 0 – chów ekologiczny. Im większe jest jajko, tym bardziej prawdopodobne, że pochodzi z chowu ściółkowego lub klatkowego. Jajko w rozmiarze S i M oznacza, z kolei, chów ekologiczny lub wolny wybieg. Wynika to z faktu, że kury hodowane w normalnych warunkach zwykle nie znoszą jajek w rozmiarze L lub XL. Tak duże jajka muszą więc pochodzić od ptaków, które są karmione sztucznie w celu uzyskania takiej wielkości jaj.

 

Tagi (7): , , , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 4.07/5 (15 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Zdrowe zakupy: jajka - jakie wybrać?: