Dieta bezglutenowa a wyniki sportowe

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Zdrowy styl życia / Sport i fitness

Dieta bezglutenowa a wyniki sportowe

Dieta bezglutenowa w wielu kręgach kojarzona jest negatywnie, co sprawia, że podchodzi się do niej z wyjątkową ostrożnością. Szczególnie wtedy, kiedy jest się sportowcem – w końcu niewłaściwe nawyki żywieniowe mogą wpłynąć na osiągane wyniki sportowe.

 

Zadajmy więc sobie pytanie: czy dieta bezglutenowa ma wpływ na wyniki sportowe?

Zanim przejdziemy do tego, czy dieta bezglutenowa faktycznie wpływa na to, jakie osiąga się wyniki w sporcie, należy dokładnie powiedzieć, czym ona w ogóle jest. W sieci narosło wiele mitów wokół nietolerancji glutenu i w rezultacie nie wiadomo, kto powinien zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Warto przyjrzeć się temu z bliska, bo odpowiedź na pytanie, czym jest dieta bezglutenowa, nie należy do najłatwiejszych.

 

Dieta bezglutenowa – czym właściwie jest?

Wszyscy, albo prawie wszyscy, znamy słowo gluten, ale zdaje się, że niewiele osób wie, skąd ono pochodzi. Sam gluten to białko pochodzenia roślinnego, w którego skład wchodzą dwie substancje: gliadyna oraz glutenina. Gdzie możemy go znaleźć? Głównie w produktach zbożowych, wytwarzanych z pszenicy, jęczmienia, orkiszu i żyta. Jednak zdarza się, że producenci żywności sztucznie dodają gluten do swoich produktów (np. do słodyczy czy wędlin). Tak więc dieta bezglutenowa eliminuje z jadłospisu produkty zawierające gluten. Przeznaczona jest głównie dla osób chorych na celiakię.

To choroba, która dotyka około 1% populacji, ale szacuje się, że około 4-5% populacji cierpi na nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. Celiakia objawia się uszkodzeniem kosmyków włosowych w jelitach oraz wydzielaniem przez organizm przeciwciał. Jakie skutki to za sobą pociąga i jak bardzo szkodliwe jest dla organizmu?

 

Objawy uczulenia na gluten

Jeżeli chodzi o objawy, które mogą występować w przypadku nietolerancji glutenu, to są one uzależnione od stopnia zaawansowania choroby i czynników środowiskowych. Można jednak wyszczególnić kilka symptomów, które pojawiają się najczęściej. Będą to przede wszystkim kłopoty żołądkowe: nudności, biegunka, wzdęcia. A także utrata masy ciała, bóle głowy, zmęczenie i osłabienie.

Do tego dochodzą jeszcze niedobory witamin oraz minerałów, spowodowane problemami związanymi z wchłanianiem pokarmów przez organizm. Oczywiście u różnych osób nietolerancja glutenu może przebiegać podobnie. Jeżeli zauważyliśmy u siebie część z tych objawów, warto udać się do lekarza specjalisty.

 

Kiedy warto przejść na dietę bezglutenową?

Dieta bezglutenowa to konieczność dla osób, które mają zdiagnozowaną celiakię. Dzięki odpowiednim produktom bezglutenowym mogą one normalnie funkcjonować i cieszyć się życiem. Mogą nawet uprawiać sport.

Konieczność przejścia na dietę nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności. Jakiś czas temu pojawił się trend, by przechodzić na dietę bezglutenową „ot tak”, co spotkało się z negatywnym odzewem w sieci. Najwięcej do powiedzenia mieli oczywiście internauci nieobeznani z tematem. Czy słusznie napiętnowano tego typu dietę oraz osoby z niej korzystające? Oczywiście, że nie, a potwierdzają to badania naukowe - i to takie, w których wzięto pod uwagę sportowców, czyli grupę osób, która potrzebuje dużo energii i siły.

Wpływ glutenu na wyniki sportowe - badania naukowe

Jednym z ciekawszych przypadków pokazujących, jak dieta bezglutenowa wpływa na osoby niechorujące na celiakię, są badania Petera Gibsona. To australijski gastroenterolog z Monash University, jeden z pierwszych badaczy, którzy pokazali światu, czym w ogóle jest gluten oraz jego nietolerancja. Kilka lat temu profesor Gibson przeprowadził test - blisko czterdziestu jego uczestnikom podawano produkty niezawierające glutenu. Zdecydowano się na tak zwaną „podwójną ślepą próbę”, co polegało na tym, że ani uczestnicy eksperymentu, ani naukowcy nie wiedzieli, kto z ochotników cierpi na nietolerancję glutenu.

Wyniki były zaskakujące, ponieważ udowodniono, że żadna ze zdrowych osób (niechorujących na celiakię) nie odczuwała negatywnych efektów po przejściu na dietę bezglutenową. Podobne badania przeprowadzono w School of Health Science w Australii oraz Canadian Sport Institute, gdzie testom poddano grupę kolaży. W tym przypadku też nie wykazano współzależności między wynikami sportowymi a spożywaniem produktów bezglutenowych. Innymi słowy, nic nie stoi na przeszkodzie, by wprowadzić je do swojego jadłospisu, nawet jeśli aktywność sportowa jest dla nas ważna.

Sportowcy, którzy przeszli na dietę bezglutenową

Potwierdzają to także przypadki sławnych sportowców. Jednym z najbardziej znanych jest Novak Djoković – tenisista, który po przejściu na dietę bezglutenową wskoczył na miejsce lidera w rankingu ATP. Sukcesy odnosił także inny tenisista korzystający z takiej diety, a mianowicie Mike Bryan. Wśród słynnych sportowców, który wyeliminowali ze swojej diety gluten, możemy jeszcze wymienić takie osoby jak: Raúl Ibañez (baseballista), Cedric Benson (futbolista amerykański), Sabine Lisicki (tenisistka) czy Drew Brees (futbolista amerykański).

Widać więc, że nawet sportowcy cierpiący na celiakię są w stanie odnosić ogromne, światowe sukcesy po przejściu na dietę. Oczywiście pod odpowiednim nadzorem trenera czy opiekuna. Jeżeli chcemy zacząć dietę, należy wiedzieć, co można jeść, i gdzie zaopatrywać się w produkty bezpieczne dla organizmu.

 

Gdzie można kupić sprawdzone produkty bezglutenowe?

Dla sportowców ważne jest to, żeby w ich diecie znalazło się dużo węglowodanów. Zawierają je również produkty bezglutenowe: kasze (jaglana, gryczana), zboża (ryż, amarantus, komosa ryżowa, gryka), mąki (ryżowa, jaglana, kokosowa, kukurydziana). Do tego dochodzą jeszcze np. płatki owsiane bezglutenowe czy makaron bezglutenowy.

 

Gdzie najlepiej zaopatrywać się w produkty bezglutenowe? Oczywiście w sprawdzonych miejscach, najlepiej w sklepach ekologicznych. Jednym z nich jest PyszneEko.pl. Znajdziemy tam produkty od sprawdzonych dostawców. Możemy bez trudu zamówić je z dostawą do domu, co pozwala oszczędzić czas poświęcany szukaniu tego typu rzeczy w normalnych sklepach. PyszneEko.pl niejednokrotnie potrafi dowieźć zamówienie nawet w dniu jego złożenia. PyszneEko.pl to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy chorują na celiakię lub po prostu zdecydowali się przejść na dietę eliminującą gluten z organizmu. Prosto, szybko i przyjemnie.

 

Źródła:

https://www.ranker.com/list/athletes-with-celiac-disease/people-in-sports

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25970665

Wikipedia

A R T Y K U Ł  Z E W N Ę T R Z N Y

 

Tagi (4): , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 3.02/5 (27 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Dieta bezglutenowa a wyniki sportowe: