Dlaczego ludzie wybierają dietę bez ryb?

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Odchudzanie i diety

Dlaczego ludzie wybierają dietę bez ryb?

Wszyscy znamy opinię, że przynajmniej raz w tygodniu na naszym stole powinna zagościć ryba. Ryby są źródłem kwasów omega-3 i witaminy D. 

Kwasy omega-3 mają wiele pozytywnych właściwości, jednak w dzisiejszych czasach wielu ludzi decyduje się na eliminację ryb ze swojej diety.

 

Dieta bez ryb

Z jednej strony dostajemy informacje, żeby jeść ryby, bo kwasy omega-3 obniżają zły cholesterol LDL, zapobiegają rozwojowi miażdżycy, mają pozytywny wpływ na pracę serca, układ krwionośny i nerwowy oraz wspierają układ immunologiczny. Z drugiej strony zastanawiamy się, czy spożywanie ryb w dzisiejszych czasach jest faktycznie takie dobre? Niestety obecnie, z powodu zanieczyszczeń mórz i oceanów, ryby często kumulują w sobie szkodliwe substancje, takie jak metale ciężkie (rtęć, ołów) czy dioksyny. Z tego powodu część osób świadomie unika spożywanie ryb. Inna grupa ludzi decyduje się na eliminację ryb ze swojej diety ze względu na uczulenie na ryby lub po prostu dlatego, że nie lubi jeść ryb.

Co zrobić, aby dostarczyć organizmowi kwasy omega-3 bez konieczności spożywania ryb? W takim przypadku warto zaopatrzyć się w suplementy i uzupełniać niedobory. Źródłem kwasów omega-9 jest także olej lniany, rzepakowy, masło oraz orzechy.

 

Catering dietetyczny bez ryb

Catering dietetyczny jest ogromnym ułatwieniem dla ludzi dbających o zdrowe odżywianie, odchudzających się, a do tego zabieganych i zapracowanych. Zamawiając dietę pudełkową Dietykieta, mamy pewność, że jest ona odpowiednio zbilansowana i zdrowa. Dieta bez ryb jest stworzona na podstawie diety południowej. Rozkład makroskładników to: 20% białko, 30% tłuszcze i 50% węglowodany. Dietykieta wychodzi naprzeciw oczekiwaniom różnych ludzi, dlatego w swojej ofercie posiada m.in. dietę bez ryb. Jadłospis w tej diecie jest bogaty w sezonowe warzywa i owoce (źródło witamin, błonnika), mięso (głównie białe - kurczak z chowu zagrodowego, indyk), pełnoziarniste pieczywo (na naturalnym zakwasie), orzechy, zioła. Posiłki pozbawione są niezdrowych dodatków, takich jak: sztuczne aromaty, barwniki, konserwanty, przetworzone półprodukty, wzmacniacze smaku czy kostki rosołowe.

 

A R T Y K U Ł  Z E W N Ę T R Z N Y

Tagi (3): , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 3.57/5 (13 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

d
d

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Dlaczego ludzie wybierają dietę bez ryb?: