Młynek do kawy - ręczny czy elektryczny?

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / Sprzęt kuchenny

Młynek do kawy - ręczny czy elektryczny?

Kawa świeżo zmielona przed zaparzeniem zawsze smakuje lepiej. Aby uzyskać jeszcze doskonalszy aromat i wydobyć z wysokogatunkowych ziaren to co najlepsze, warto zainwestować w dobry młynek.

Na rynku dostępne są modele manualne i elektryczne. Czym się charakteryzują i co warto wziąć pod uwagę przy zakupie?

 

Ręczne młynki do kawy

Klasyczne młynki do kawy to urządzenia wolnoobrotowe, które napędzane są przesuwem korbki obsługiwanej bezpośrednio przez użytkownika. Ich zaletą jest dość precyzyjna praca żaren lub noży wprawianych w ruch, a tym samym możliwość bardzo równomiernego zmielenia kawy. Dodatkowo ziarna nie ulegają podgrzaniu w młynku, przez co są w stanie zachować swój naturalny aromat. Ręczne młynki do kawy nie wymagają dostępu do prądu lub innego zewnętrznego źródła zasilania, więc nie zużywają kosztownej energii elektrycznej. Pracują cicho i są praktycznie bezawaryjne, a jednocześnie niedrogie. Często charakteryzuje je tradycyjny wygląd, dzięki czemu mogą funkcjonować jako efektowna ozdoba kuchni - na przykład w wersji retro. Wadą klasycznych młynków jest konieczność samodzielnego wykonywania pracy. Na dodatek nie wszystkie modele wyposażone są w możliwość regulacji grubości mielenia. Ręczne młynki nie sprawdzają się ponadto w przypadku konieczności zmielenia dużej ilości ziaren.

 

Elektryczne młynki do kawy

Młynki elektryczne podzielić można na żarnowe oraz udarowe. W pierwszym przypadku ziarna kawy są ścierane przez specjalne żarna, a w drugiem cięte za pomocą ostrzy. Podczas mielenia w młynku żarnowym kawa nie ulega podgrzaniu. W zależności od rodzaju użytych ziaren oraz jakości urządzenia, ilość wytwarzanego pyłu jest znacznie mniejsza niż w przypadku urządzenia udarowego. Automatyczne młynki do kawy nie wymagają użycia siły. Ziarna mielone są szybko, dokładnie i sprawnie. Niektóre modele wyposażone są w różne funkcje, na przykład możliwość regulacji grubości mielenia. Elektryczne młynki doskonale sprawdzają się w przypadku konieczności zmielenia większej ilości kawy. Do zasilania potrzebują jednak prądu, a tym samym zużywają energię elektryczną. Modele wyposażone w ostrza mogą podgrzewać ziarna kawy, co przyczynia się do utraty aromatu. Urządzenia tego typu mogą być też dość awaryjne, a ich praca jest stosunkowo głośna.

 

Jak wybrać młynek do kawy?

Poszczególne modele młynków do kawy mogą różnić się nie tylko formą obsługi oraz wyglądem. Równie istotna jest wydajność urządzenia oraz sposób regulacji parametrów mielenia, który także może odbywać się automatycznie lub manualnie. Nie bez znaczenia pozostaje pojemność pojemnika na kawę ziarnistą lub zmieloną. W przypadku sprzętów elektrycznych, pod uwagę często brany jest również poziom hałasu generowanego przez urządzenie. Rozważając zakup młynka, warto jednak przede wszystkim postawić na niezawodność. Bogatą ofertę modeli posiada w swojej ofercie sklep XXLGastro.pl. Produkty te wyróżniają się solidnością konstrukcji, wysoką jakością zastosowanych komponentów oraz trwałością, która potwierdzona została przez wielu miłośników kawy.

 

A R T Y K U Ł  Z E W N Ę T R Z N Y

Tagi (2): ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 3.04/5 (8 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

k

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Młynek do kawy - ręczny czy elektryczny?: