Kilka prostych składników wystarczy, by na stole szybko pojawiło się danie, które zachwyca smakiem. Oto przepis na carbonarę.
Oryginalnie danie to było przygotowywane z aromatycznym boczkiem, jajkami i owczym serem. Taki posiłek był wystarczający, by dostarczyć energii włoskim górnikom, bo to im właśnie zawdzięczamy to danie. Wersja z sosem śmietanowym powstała nieco później, choć trzeba przyznać, że bije oryginał na głowę. Smak śmietany przesycony zapachem podsmażonego, wędzonego boczku z dodatkiem świeżych przypraw nie ma sobie równych. Nie jest tajemnicą, że wielu smakoszy uwielbia carbonarę właśnie z powodu tego wyjątkowo smacznego sosu – mówi specjalista z firmy Kaminiarz.
Przepis na spaghetti carbonara
Składniki (porcja na 4 osoby):
- 400 g spaghetti
- 150 g wędzonego boczku
- 75 g parmezanu
- 3 łyżki śmietany
- 4 jajka
- 1 łyżka oliwy do smażenia
- 1 ząbek czosnku
- Tymianek
- Sól, pieprz do smaku
- Kilka listków świeżej bazylii
Spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem krok po kroku
- 1. Makaron do spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
- 2. W prawdziwym makaronie carbonara nie może zabraknąć wędzonego boczku. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać boczek pokrojony w kostkę lub drobne paseczki i podsmażyć z obu stron na chrupko.
- 3. Do boczku wycisnąć ząbek czosnku. Zdjąć patelnię z ognia.
- 4. Jajka roztrzepać przy pomocy trzepaczki w dużej misce. Dodać śmietanę, wędzony boczek wraz z wytopionym przy smażeniu tłuszczykiem. By zmniejszyć kaloryczność posiłku można zamiast śmietany użyć mleka.
- 5. Parmezan zetrzeć na tarce, dodać do masy z jajkami i wymieszać. Podgrzać w wysokiej temperaturze przez ok. 30 sekund, aż jajka zaczną się ścinać. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem do smaku.
- 6. Odcedzić makaron, powinien być lekko twardy, przełożyć porcje na talerz, polać sosem i od razu podawać z listkiem świeżej bazylii.
Spaghetti carbonara z boczkiem to wymarzone danie na sycącą kolację. Warto sobie o niej przypomnieć szukając przepisów na obiad. Łatwo ją przygotować. Składniki zazwyczaj zawsze są w lodówce i są niedrogie. Wystarczy boczek w kostce, jaja, śmietana i makaron, by przygotować danie, które zawsze świetnie smakuje dzieciom i dorosłym.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY