Oto prawdziwy przepis na carbonarę

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 3. Kolacja

Oto prawdziwy przepis na carbonarę

Spaghetti carbonara to klasyk wśród past. O jego właściwe przygotowanie toczą się zacięte spory. Niezależnie od sposobu przyrządzania, baza pozostaje niezmienna.

Kilka prostych składników wystarczy, by na stole szybko pojawiło się danie, które zachwyca smakiem. Oto przepis na carbonarę.

Oryginalnie danie to było przygotowywane z aromatycznym boczkiem, jajkami i owczym serem. Taki posiłek był wystarczający, by dostarczyć energii włoskim górnikom, bo to im właśnie zawdzięczamy to danie. Wersja z sosem śmietanowym powstała nieco później, choć trzeba przyznać, że bije oryginał na głowę. Smak śmietany przesycony zapachem podsmażonego, wędzonego boczku z dodatkiem świeżych przypraw nie ma sobie równych. Nie jest tajemnicą, że wielu smakoszy uwielbia carbonarę właśnie z powodu tego wyjątkowo smacznego sosu – mówi specjalista z firmy Kaminiarz.


Przepis na spaghetti carbonara

Składniki (porcja na 4 osoby):

  • 400 g spaghetti
  • 150 g wędzonego boczku
  • 75 g parmezanu
  • 3 łyżki śmietany
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oliwy do smażenia
  • 1 ząbek czosnku
  • Tymianek
  • Sól, pieprz do smaku
  • Kilka listków świeżej bazylii


Spaghetti carbonara z wędzonym boczkiem krok po kroku

1. Makaron do spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
2. W prawdziwym makaronie carbonara nie może zabraknąć wędzonego boczku. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać boczek pokrojony w kostkę lub drobne paseczki i podsmażyć z obu stron na chrupko.
3. Do boczku wycisnąć ząbek czosnku. Zdjąć patelnię z ognia.
4. Jajka roztrzepać przy pomocy trzepaczki w dużej misce. Dodać śmietanę, wędzony boczek wraz z wytopionym przy smażeniu tłuszczykiem. By zmniejszyć kaloryczność posiłku można zamiast śmietany użyć mleka.
5. Parmezan zetrzeć na tarce, dodać do masy z jajkami i wymieszać. Podgrzać w wysokiej temperaturze przez ok. 30 sekund, aż jajka zaczną się ścinać. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem do smaku.
6. Odcedzić makaron, powinien być lekko twardy, przełożyć porcje na talerz, polać sosem i od razu podawać z listkiem świeżej bazylii.


Spaghetti carbonara z boczkiem to wymarzone danie na sycącą kolację. Warto sobie o niej przypomnieć szukając przepisów na obiad. Łatwo ją przygotować. Składniki zazwyczaj zawsze są w lodówce i są niedrogie. Wystarczy boczek w kostce, jaja, śmietana i makaron, by przygotować danie, które zawsze świetnie smakuje dzieciom i dorosłym.

 

A R T Y K U Ł  S P O N S O R O W A N Y

Tagi (3): , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 4.19/5 (5 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

m

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Oto prawdziwy przepis na carbonarę: