Tarta grzybowa z sosem pieczarkowym

Tarta grzybowa z sosem pieczarkowym

Szukasz inspiracji na pożywny obiad idealny na jesienne popołudnie? Poznaj przepis na pyszną i zdrową tartę – w sam raz na jesień!

Przepis na tartę grzybową z sosem pieczarkowym

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 100 ml wody,
  • sól do smaku.

Pozostałe składniki:

  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 250 g podgrzybków mrożonych lub świeżych,
  • 250 g kurek mrożonych lub świeżych,
  • 6 średnich pieczarek,
  • 100 ml słodkiej śmietanki,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • sos pieczarkowy Tarsmak,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 min, w temp. 200°C. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, zagotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Następnie dodać mąkę, wymieszać, dodać śmietankę, sól, pieprz do smaku. Całość zagotować i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę upiec w piekarniku w temp. 180°C, aż ładnie się zrumieni. Podawać z sosem pieczarkowym Tarsmak.

Smacznego!

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE