Tarta grzybowa z sosem pieczarkowym

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 2. Obiad

Tarta grzybowa z sosem pieczarkowym

Poznaj przepis na pyszną i zdrową tartę w sam raz na jesień! 

Jesienią możemy poszaleć w kuchni z potrawami grzybowymi. Poznajcie przepis na przepyszną grzybową tartę. 
 
Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 100 ml wody,
  • sól do smaku.
 
Pozostałe składniki:
  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 250 g podgrzybków mrożonych lub świeżych,
  • 250 g kurek mrożonych lub świeżych,
  • 6 średnich pieczarek,
  • 100 ml słodkiej śmietanki,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • sos pieczarkowy Tarsmak,
  • sól i pieprz do smaku.
 
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 min, w temp. 200°C. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, zagotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Następnie dodać mąkę, wymieszać, dodać śmietankę, sól, pieprz do smaku. Całość zagotować i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę upiec w piekarniku w temp. 180°C, aż ładnie się zrumieni. Podawać z sosem pieczarkowym Tarsmak.
 
Smacznego!
 
Tagi (5): , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 2.59/5 (29 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

k

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Tarta grzybowa z sosem pieczarkowym: