Cukinia to wspaniałe warzywo dające mnóstwo możliwości kulinarnych – nadaje się zarówno jako danie główne jak i dodatek. Dzisiaj proponujemy ją jako dodatek do makaronu.
Przepis na makaron z cukinią
Składniki na 2 porcje:
- 100 g makaronu pełnoziarnistego
- 250-300 g cukinii
- 300 g mięsa z piersi kurczaka
- 1/2 papryki
- 250 g pieczarek
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków szałwii lub bazylii
- sól morska
- pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinię należy umyć, osuszyć i pokroić na plasterki grubości około centymetra. Plastry grillować na patelni po około 2 minuty z każdej strony. Makaron ugotować al dente. Mięso z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i ewentualnie dowolnymi przyprawami. Pieczarki pokroić w plasterki, a paprykę w paski.
Na patelni obsmażyć kurczaka, dodać pieczarki, zmniejszyć gaz i smażyć, aż pieczarki puszczą sok. Dodać pokrojoną na ćwiartki cukinię i paprykę. Smażyć przez około 3-4 minuty. Dodać posiekany drobno czosnek. Zwiększyć gaz i smażyć, aż woda całkiem odparuje. Dodać ugotowany makaron, oliwę z oliwek i posiekaną szałwię (lub bazylię). Smażyć jeszcze dwie minuty.