Superfoods w diecie

Superfoods w diecie

Obecnie nikogo już nie dziwi termin superfood. Superżywność to nie tylko zdrowy, ale i modny dodatek do diety. Jakie produkty zaliczymy do tej kategorii, skąd je wziąć i jak włączyć do codziennego jadłospisu?

Pokarmy superfood – co to jest?

Superfoods to jedne z najbardziej popularnych komponentów diety. Większość z nas miała okazję skosztować chociażby nasiona chia w puddingu z dodatkiem owoców. Wzięcie mają też jagody acai, chlorella czy komosa ryżowa. Stosując superfoods, warto jednak wiedzieć, na jakich zasadach powinny być wkomponowane w nasz jadłospis.

Pamiętajmy poza tym, że superfoods nie zawsze musimy szukać w sklepach ze zdrową żywnością czy wśród egzotycznych nasion i suszonych owoców. Na liście superżywności jest też wiele lokalnych, rodzimych produktów, które warto włączyć do diety w pierwszej kolejności.

Po co jemy superfoods?

Po pokarmy superfood sięgamy, aby wzmocnić organizm, oczyścić go z toksyn, zwiększyć odporność na choroby i stres, przeciwdziałać typowym codziennym dolegliwościom, mieć dobre samopoczucie oraz energię, uchronić się przed nowotworami czy szybko zwiększyć podaż witamin oraz minerałów.
Produkty zaliczane do superfood zawierają ponadprzeciętnie wysoką zawartość witamin, składników mineralnych oraz odżywczych, antyoksydantów i składników bioaktywnych. Superfoods mogą przeciwdziałać chorobom cywilizacyjnym, takim jak miażdżyca, cukrzyca czy otyłość.

Są to produkty naturalne i możliwie jak najmniej przetworzone, czyste i wysokiej jakości, spożywając je możemy mieć więc pewność, że uzupełniamy menu o wartościowe jedzenie.

Jak często jeść superfoods, żeby nie przesadzić?

Do superfood zaliczamy wiele egzotycznych pokarmów, takich jak jagody acai i jagody goi, miechunkę peruwiańską, komosę ryżową, chia, jagody camu camu, korzeń maca, guaranę czy algi, np. spirulinę i chlorellę. Na liście super zdrowych produktów są jednak także dobrze nam znane, polskie surowce, takie jak siemię lniane, orzechy włoskie, pestki dyni, jagody leśne, czosnek, cebula, szpinak, kapusta kiszona czy nawet kasza jaglana.

Na co dzień najlepiej sięgać właśnie po nie, ponieważ są to produkty rynku lokalnego, łatwo dostępne, a przy tym tańsze. Czosnek, cebulę, warzywa o zielonych liściach, nasiona i ziarna, a także owoce jagodowe możemy jeść codziennie.

Pamiętajmy jednak, że nasza dieta nie może składać się wyłącznie z superfoods – nie zastąpią one bowiem ważnych dla zdrowia podstawowych komponentów diety. Zdrowa dieta to dieta urozmaicona, prowadzona zgodnie ze schematem piramidy żywieniowej.

Kto powinien sięgać po superfoods?

Po superfoods może sięgać każdy, kto chce zapewnić sobie dobre źródło witamin, minerałów i ekstra składników o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, odtruwającym czy przeciwmiażdżycowym. Superfoods mogą być stosowane na diecie odchudzającej, ale oczywiście z umiarem – zbyt duża podaż orzechów czy nasion może utrudniać utratę wagi.
Superżywność to doskonały patent na wzmocnienie organizmu po chorobie, odbudowanie odporności czy detoksykację, jeśli planujemy zmienić swoje nawyki żywieniowe i pożegnać się ze śmieciowym jedzeniem.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE