Zdrowe grillowanie, czyli kilka dobrych rad na majówkę

Marta Korzeniowska

  Autor:
Opublikowane w Zdrowy styl życia / Zdrowe odżywianie

Zdrowe grillowanie, czyli kilka dobrych rad na majówkę

Jak grillować, by nie przypłacić tego zdrowiem? Przed inauguracją sezonu, przeczytaj nasze porady.
 

Co roku, w majówkę, tysiące Polaków przypiekają beztrosko mięsko na działce, w ogródku, czy nawet na balkonie. Jednak, jak alarmują lekarze, taka beztroska może skończyć się niewesoło – np. bakteryjnym zatruciem pokarmowym. Jak ustrzec się przed feralnym zakończeniem majówki?

Higiena przede wszystkim
W ferworze majówkowej zabawy bardzo łatwo zapomnieć o podstawowych zasadach higieny. Ważnym jest, aby przed przygotowaniem grillowanego posiłku, umyć ręce. Jeśli znajdujemy się w miejscu, gdzie nie mamy pod ręką bieżącej wody (np. na polanie), pamiętajmy, aby przed wyjazdem z domu zaopatrzyć się w bakteriobójczy żel do rąk, który pomoże nam w utrzymaniu higieny w trudnych warunkach przyrody.
Istotne jest także, aby pamiętać o dokładnym myciu przygotowanych pokarmów w ciepłej wodzie. Higienę powinniśmy zachować także podczas samego przyrządzania posiłku – pamiętajmy, aby upewnić się czy przygotowywane przez nas mięso na pewno jest gotowe – surowe może dostarczyć wielu bakterii, których spożycie może zakończyć się wymiotami lub biegunką i majówkę, zamiast na łonie natury, spędzimy w toalecie.
Właśnie ze względu na czyhające niebezpieczeństwa bakteryjne, grillowania nie poleca się kobietom ciężarnym i małym dzieciom.  


Grill wstrząśnięty, nie mieszany
Majówka to także okres wzmożonego spożywania wszelkich trunków. Pamiętajmy jednak, że alkohol w połączeniu z ciężkostrawnym mięsem z grilla, to trudny orzech do zgryzienia dla naszej wątroby. Jeśli nie chcemy uskarżać się na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, powinniśmy pamiętać, aby tłustych pokarmów nie mieszać z dużą ilością alkoholu.  


Niezbędne: folia, tacka, marynata
Niestety, grillowanie ma także swoje ciemne strony. Oprócz kaloryczności potraw, do wad grilla trzeba zaliczyć też wydzielanie się w trakcie przyrządzania jedzenia szkodliwych dla organizmu substancji. Co więcej, niektóre z nich są rakotwórcze. Przed niebezpiecznymi związkami chemicznymi w pewnym stopniu uchroni nas zabezpieczenie grillowanego produktu folią aluminiową lub ułożenie go na tacce. Badania nad żywnością wykazały również, że dobrą ochrona przed szkodliwymi substancjami jest długotrwałe marynowanie pokarmów przed ułożeniem ich na grillu.


A może tak kurczak?
Zamiast grillować tłuste kiełbasy i karkówkę, zdrowym i nie mniej smacznym pomysłem będzie przyrządzenie na grillu drobiu lub ryby. Pyszną alternatywą dla ociekających tłuszczem mięs będą też warzywa z grilla. Sprawdzonym pomysłem jest przygotowanie bakłażana lub cukinii z dodatkiem sera feta, ale można też próbować własnych innowacyjnych połączeń składników, które być może mile zaskoczą rodzinę i znajomych (a już na pewno korzystnie wpłyną na stan ich wątroby).

 


 

Tagi (10): , , , , , , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 2.69/5 (46 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

g
g
g
g
g

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Zdrowe grillowanie, czyli kilka dobrych rad na majówkę:
Więcej ryb, trzeba jeść więcej ryb a one z grilla smakują wyśmienicie.