Olej arganowy - bezcenny dar Afryki

Elżbieta Gwóźdź

  Autor:
Opublikowane w Zdrowy styl życia / Zdrowe odżywianie

Olej arganowy - bezcenny dar Afryki

Każda kobieta powinna wzbogacić swoje kosmetyczne zasoby o prawdziwy olej arganowy. Lub, jeśli ma ochotę, uzupełnić nim menu. Produkt ten jest bowiem nieoceniony w kosmetyce oraz ma wspaniałe walory smakowe.

Olej arganowy zasługuje na uwagę nie tylko z powodu wspaniałego smaku i licznych właściwości kosmetycznych. Jest to szczególny rodzaj oleju także ze względu na okoliczności jego pozyskiwania. Jedynym miejscem na świecie, gdzie rosną drzewa arganowe (arganie żelazne), jest południe Maroka. Dodatkowo jest to obszar nieskażony, wpisany na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO.   


Pochodzenie oleju arganowego   

Arganie żelazne to potężne (do 10 metrów wysokości i 14 metrów rozpiętości korony) drzewa, które, dzięki korzeniom sięgającym wód gruntowych, mogą przetrwać w klimacie półpustynnym. Południowomarokańskie tereny liczą ich około 21 milionów. Arganie żyją przeciętnie 150-200 lat, ale zdarzają się i takie, które umierają dopiero po 400 latach. Owoce, pojawiające się średnio co dwa lata, przypominają niewielkie śliwki. Są żółte, a wnętrze wypełnia masa, w której znajdują się zazwyczaj trzy orzeszki. Ich skorupka jest kilkanaście razy twardsza od skorupy orzecha laskowego, dlatego w produkcji oleju najbardziej mozolnym etapem jest rozłupywanie orzechów, co najczęściej robi się ręcznie. Stopniowo wprowadzana jest jednak metoda mechaniczna, która znacznie usprawnia proces tłoczenia. Tradycyjna, najlepsza metoda pozyskiwania oleju arganowego z orzeszków, jest bardzo pracochłonna. Na wyprodukowanie 1 litra potrzeba podobno aż 20 godzin oraz 30 kg owoców. Nasiona, po wyjęciu ze skorupek, suszy się, praży, namacza wodą, a następnie mieli.    

Z powyższych względów olej arganowy dostępny na rynku jest dość drogi. Jego wysoka cena jest jednak jak najbardziej uzasadniona. Nie na darmo też zwie się go „złotem Maroka” lub „złotem Berberów” (od nazwy rdzennej ludności zamieszkującej tamtejsze tereny).   


Dla piękna i zdrowia   

Jak można się domyślić, ten ekologiczny olej musi mieć wspaniałe właściwości. Po pierwsze jest doskonałym dodatkiem w kuchni, którym warto wzbogacić szczególnie sałatki i mięsa (nie nadaje się jednak do smażenia). Jest bogaty w wartościowe kwasy tłuszczowe, jedno- i wielonienasycone, między innymi w kwas omega-6 oraz kwas linolowy. Jego regularne spożywanie pomoże obniżyć poziom „złego” cholesterolu. W organizmie wzrośnie także produkcja prostaglandyny, hormonu, który wpływa na sprawniejsze funkcjonowanie układu krążenia oraz układu immunologicznego.    

Olej arganowy służy do wyrobu wielu luksusowych kosmetyków, między innymi kremów. Jest nazywany „eliksirem młodości”, ponieważ zawiera dużo witaminy E oraz związki regenerujące skórę. Ochrania skórę, wygładza ją, nadaje elastyczność, nawilża, działa przeciwzapalnie, wygładza zmarszczki i opóźnia proces starzenia się. Z tego względu jest popularnym składnikiem kosmetyków przeznaczonych do cery dojrzałej. Regeneruje i odżywia także włosy oraz paznokcie. Pomaga ponadto w walce z cellulitem.


Jak kupować?   

Ponieważ olej arganowy jest dodawany do kremów, mydeł, maseczek, szamponów czy olejków do opalania, możemy odnieść wrażenie, że wcale nie jest to towar luksusowy. Pamiętajmy jednak, że najcenniejsze nie są kosmetyki z dodatkiem oleju, ale sam olej – czysty, naturalny, ekologiczny. Musimy niestety uważać podczas jego kupowania. Prawdziwy olej arganowy powinien posiadać certyfikat ECOCERT. Na rynku dostępne są natomiast podróbki, specjalnie zabarwiane, o znacznie niższej cenie (lub równie wysokiej, ale niepokrywającej się z jakością produktu). Podczas zakupów powinniśmy też wiedzieć, jak rozróżniać olej arganowy przygotowany do spożycia oraz ten do celów kosmetycznych. Przy produkcji oleju kosmetycznego pomija się etap prażenia nasion, który ma nadawać przyjemny, orzechowy smak i delikatny zapach, tak ceniony w kulinariach. Olej spożywczy jest ciemniejszy, o czerwonawym odcieniu, natomiast kosmetyczny ma złocisty kolor.

Tagi (5): , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 4.37/5 (27 ocen)

Podobne artykuły

  • Brak powiązanych artykułów

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Olej arganowy - bezcenny dar Afryki: