W roli głównej: BURAK

W roli głównej: BURAK

Buraki to tanie i łatwo dostępne warzywa, które są prawdziwą skarbnicą substancji odżywczych. Nigdy nie należy pomijać ich przy planowaniu zakupów. Dlaczego?

Redukują nadciśnienie

Brytyjscy naukowcy odkryli, że spicie soku z buraków niemal natychmiast przywraca normalne ciśnienie krwi. Dzieje się tak dlatego, że buraki zawierają podnoszące stężenie tlenku azotu we krwi azotany. Tlenek azotu odpowiada natomiast za rozszerzanie naczyń krwionośnych i obniżanie ciśnienia tętniczego. Codzienne wypijanie jednej szklanki soku z buraków w połączeniu z łyżką miodu, może skutecznie pomóc w walce z nadciśnieniem, być może zastępując nawet kurację farmakologiczną.

Poprawiają pracę przewodu pokarmowego

Buraki zawierają betaninę, czyli składnik, który pomaga w sprawnym funkcjonowaniu woreczka żółciowego i wątroby u osób dorosłych. Koktajl z jogurtu i soku z buraków ureguluje tez problemy trawienne, działając na jelita oczyszczająco.

Zapobiegają nowotworom

Jedzenie buraków trzy razy w tygodniu zaleca się osobom, u których występuje genetyczne prawdopodobieństwo raka. Zawierają bowiem antyoksydanty – bioflawonoidy, które usuwają z organizmu szkodliwe wolne rodniki i hamują rozwój komórek nowotworowych. Buraki zawierają także bardzo rzadkie metale –rubid i cez. Ponadto są również skarbnicą witamin, magnezu, wapnia i potasu.

Pomagają w walce z przeziębieniem

Właściwości odkażające, to kolejna zaleta buraka. Dzięki wspomnianej już betaninie zawartej w burakach, wirusy i bakterie nie będą miały do nas dostępu. Napój z rozcieńczonego soku z buraka zalecany jest także, jako wykrztuśne lekarstwo na męczący kaszel (należy wypijać po kilka łyżek dziennie).

Uzupełniają niedobory podczas ciąży i menopauzy

Buraki poleca się ciężarnym, które cierpią na anemię. Ich spożywanie uzupełnia także niedobory kwasu foliowego. Natomiast jedzenie buraków w okresie menopauzalnym, może łagodzić objawy przekwitania.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Zdrowe Mrożonki: najlepsze w sezonie zimowym
Najzdrowsze Polskie Warzywa: które z nich wybrać?
Mrożonki: dlaczego warto po nie sięgnąć?
Posiłek Przed Treningiem: jeść czy nie jeść?
Makaron: czy to tylko puste kalorie?