Rzodkiewki – niedoceniane źródło zdrowia

Marta Korzeniowska

  Autor:
Opublikowane w Zdrowy styl życia / Zdrowe odżywianie

Rzodkiewki – niedoceniane źródło zdrowia

Uchodzą za jedne z najzdrowszych warzyw, jakie oferuje nam matka natura. Poznaj nieocenione właściwości zdrowotne rzodkiewek!

Choć rzodkiewki dostępne są cały rok, najsmaczniejsze i najzdrowsze okazy pojawiają się w sezonie wiosenno – letnim. Ich historia sięga starożytności, kiedy to zostały wyhodowane przez Egipcjan. Niedługo później przywędrowały na rynek europejski. Na naszym kontynencie rzodkiewki jednak często bywają niedoceniane. Niesłusznie – są skarbnicą zarówno walorów smakowych – można je bowiem przygotowywać na setki wyśmienitych sposobów, jak i walorów odżywczych, które mogą nam zapewnić zdrowie i piękny wygląd. A zatem, jakie cenne składniki znajdziemy w rzodkiewce i w czym nam one pomogą?


Witaminy i minerały

W rzodkiewkach znajdziemy sporo cennych minerałów, m.in. żelazo, magnez, wapń, czy potas, które korzystnie wpłyną na układ krążenia, procesy krwiotwórcze i wysokość ciśnienia krwi. Rzodkiewki obfitują też w cenny antyoksydant – witaminę C, która nie tylko wzmacnia odporność, ale także spowalnia procesy starzenia komórek i chroni organizm przed szkodliwymi atakami wolnych rodników.  W rzodkiewkach odnajdziemy też całe spektrum witamin z grupy B i błonnik, które usprawnią metabolizm, a także korzystnie wpłyną na stan układu nerwowego.


Warzywo dobre dla włosów

Oprócz witamin i minerałów, polepszą nie tylko nasze zdrowie, ale także na nasz wygląd, w rzodkiewce znajdziemy także siarkę, która hamuje nadprodukcję sebum, z którą borykają się zwłaszcza osoby z przetłuszczającymi się włosami i tłustą cerą. Warto więc, szczególnie w sezonie, sięgać po smaczną rzodkiewkę, aby cieszyć się piękną czupryną i promienną cerą.


Na zdrowy żołądek, ale...

Nie wszyscy wiedzą, że dzięki cennym składnikom, rzodkiewki obniżają także nadmiar kwasów w żołądku, zabijają obecne w układzie pokarmowym szkodliwe bakterie i likwidują zgagę. Jednak rzodkiewki nie są polecane osobom, które cierpią na chorobę refluksową przełyku, wrzody żołądka, nadkwasotę, nieżyt jelit, czy choroby wątroby. Dlaczego? Rzodkiewki pobudzają wydzielanie żółci, po czym objawy tych chorób nasilają się.

 

Tagi (7): , , , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 4.48/5 (42 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

r
r
r
r
r

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Rzodkiewki – niedoceniane źródło zdrowia: