Jak przyrządzać zdrowsze posiłki?

Jak przyrządzać zdrowsze posiłki?

Zdrowa kuchnia zaczyna się od zastąpienia smażenia potraw gotowaniem. Ugotowane dania są zdecydowanie mniej kaloryczne i o wiele zdrowsze, niż ich smażone odpowiedniki. Zwykło się jednak uważać, że są jednocześnie pozbawione smaku. To nieprawda! Wystarczy obrobiona fantazji, aby gotowany posiłek dorównywał smakiem smażonemu. Gotowane dania mogą mieć niepowtarzalny smak i jednocześnie służyć zdrowiu. Poznaj nasze sprawdzone sposoby na pyszne i zdrowe gotowanie.

Parowanie, czyli najprostsze gotowanie

Istnieje co najmniej kilka metod gotowania, które możesz stosować w swojej kuchni. Chyba najprostszą z nich jest gotowanie na parze. Potrzebujemy jedynie garnka wypełnionego wrzącą wodą oraz naczynia, które będzie nam służyć jako „wkład” do umieszczenia w nim jedzenia. Może to być zarówno zwykłe sitko, jak i specjalny bambusowy koszyczek. „Wkład” umieszczamy nad gotującą się wodą, pod przykryciem i pozostawiamy na pewien czas.

Gotowanie na parze jest zdrowe, ponieważ nie używamy przy nim zbędnego tłuszczu, jak to ma miejsce np. podczas smażenia. Co więcej, podczas takiej obróbki posiłku, traci on mniej substancji odżywczych. W ten sposób ugotujemy np. mięso, ryby i warzywa (oprócz zielonych – np. brokułów).

Para jest też wspaniałą alternatywą dla mikrofalówki w podgrzewaniu ugotowanych wcześniej potraw. Takie podgrzewanie posiłków sprawia, że są o wiele zdrowsze, niż te z mikrofali, a trwa zaledwie kilka minut dłużej.

PAMIĘTAJ!

  • Gdy gotujesz mięso, wybieraj jego chude części, a zbędny tłuszcz odcinaj. W przypadku mięsa wieprzowego, gotuj schab, a w przypadku drobiu – wybieraj chude piersi, a nie tłuste uda i nóżki. Pamiętaj także o usuwaniu skóry zarówno z kurczaka, jak i indyka.
  • Przed gotowaniem warzyw nie krój ich na drobne części. Pokrojone będą bardziej podatne na niszczące działanie wysokiej temperatury i stracą swoje wartości odżywcze.

Przyprawianie na smakowanie

Całym sekretem zdrowego, ale smacznego gotowania jest odpowiednie dodawanie do nich przypraw i ziół. Niezbyt duża ilość soli nie jest dobra dla zdrowia, ze względu na to, iż zatrzymuje wodę w organizmie, ale dodatek dobrego pieprzu nie zaszkodzi. Zawarta jest w nim bowiem piperyna, która wpływa na wchłanianie i metabolizm wielu spożywanych przez nas substancji, a także działa antyoksydacyjnie. Należy jednak pamiętać, aby nie przesadzać z pieprzem, gdyż jego nadmierna ilość może podrażniać przewód pokarmowy. Ostrych przypraw powinny też wystrzegać się osoby z problemami żołądkowymi i z refluksem.

Poniżej prezentujemy kilka polecanych przez nas ziół i przypraw, które nie tylko poprawią smak gotowanych potraw, ale także korzystnie wpłyną na zdrowie.

  • Chili – nie tylko poprawia smak dania, ale także dostarcza organizmowi witamin C, P oraz B1 i B2. Pomaga też w usprawnieniu przemiany materii i działa przeciwbólowo.
  • Kminek – działa wzmacniająco i rozgrzewająco, ale paradoksalnie łagodzi też ból brzucha. Dodaje także charakterystycznego waloru smakowego, dlatego stosuje się go przy wyrobie pieczywa, ale także do gotowania ryb, mięs, czy zup.
  • Majeranek – łagodzi bóle głowy i ułatwia trawienie, a do tego dodaje charakterystycznego smaku potrawom. Można spokojnie dodać go do niemal każdej potrawy mięsnej, czy zupy, a także do doprawienia potraw ziemniaczanych.
  • Szafran – jest jedną z najdroższych potraw świata. Nadaje potrawom smakowity aromat oraz barwi je na żółto. Obfituje w witaminy z grupy B i przyśpiesza metabolizm. Należy jednak uważać, aby nie spożywać go w zbyt dużych ilościach, bo może spowodować zatrucie pokarmowe.
  • Imbir – wspomaga trawienie, działa odkażająco, łagodzi bóle głowy i mdłości. Świeżego korzenia lub sporządzonego z niego proszku używa się do nadania smaku mięsu wieprzowemu, sosom, ryżowi i zupom. Można też używać go do potraw słodkich, np. pierników, czy też przyprawiania kompotu lub grzanego piwa.

PAMIĘTAJ!
Ciekawym sposobem na polepszenie smaku gotowanej potrawy jest zalanie jej pysznym bulionem warzywnym. Jest to także kolejny sposób na samo przygotowanie jedzenia. Zalanie mięsa wrzącym bulionem i dalsze gotowanie w garnku może być alternatywą dla gotowania na parze.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Siemię Lniane: nasiona pełne zdrowia
Environmental Working Group: jak wybierać owoce i warzywa
Grejpfrut: właściwości i zastosowanie prozdrowotne
Jagody Acai: bogate źródło antyoksydantów
Przedawkowanie Kawy: czy można z nią przesadzić?