Natka pietruszki – nie uwierzysz, jak jest zdrowa!

Marta Korzeniowska

  Autor:
Opublikowane w Zdrowy styl życia / Zdrowe odżywianie

Natka pietruszki – nie uwierzysz, jak jest zdrowa!

Choć często niedoceniana, jest prawdziwą skarbnicą zdrowia! Nie wahaj się więc dodawać jej do zup i potraw, szczególnie jesienią, gdy wzrasta zapotrzebowanie na substancje odżywcze. Co właściwie ma w sobie natka pietruszki?

Natka to zielona, liściasta część pietruszki zwyczajnej, traktowana jako przyprawa dodawana do potraw i zup. Niewiele jednak osób wie, że obok wspaniałego smaku, w tych niepozornych zielonych liściach kryje się całe mnóstwo cennych składników zdrowotnych o właściwościach leczniczych.   


Zdrowy skład natki

Zielona natka obfituje w witaminę C (już jedna łyżka stołowa natki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę) i karoten. Wspomniane składniki wspomagają organizm w walce ze szkodliwymi atakami wolnych rodników, które mogą uszkadzać główne narządy naszego ciała. Oprócz tego, natka zawiera całkiem sporo korzystnych dla zdrowia minerałów, takich jak m. in. żelazo, magnez, potas, wapń, fosfor, sód, czy fluor. Dodając do potraw niepozorną natkę możemy dzięki temu uniknąć niedoborów minerałów i ustrzec się przed wieloma chorobami, np. anemią. W natce znajdziemy też cenną prowitaminę A, która pomoże nam w zachowaniu zdrowia naszych oczu.


Natka dobra na (prawie) wszystko

Liściasta część pietruszki traktowana jest także jako naturalne lekarstwo. W ramach tego zastosowania, pije się z niej napary, które pomagają przy problemach z pęcherzem i nerkami, a także usprawniają metabolizm.  Natkę, w formie „standardowej” lub ziołowych naparów, do swojej diety powinny wprowadzić też osoby cierpiące na: wspomnianą już anemię, astmę, nadciśnienie tętnicze, częste wzdęcia, choroby prostaty i nerek oraz skarżące się na zanik lub nieregularne menstruacje. Natka świetnie sprawdzi się też jako środek bakteriobójczy i wzmacniający oraz wpłynie upiększająco na cerę.


Wskazówka!

Zadbaj o to, by w Twojej codziennej diecie było więcej natki pietruszki. Dodawaj ją np. do każdego obiadu, a od czasu do czasu też do kolacji – możesz posypywać nią zupę, mięso, ziemniaki, ryż, a nawet kasze. Natkę dodawaj też do surówek i do koktajli warzywnych. W stanach przemęczenia, pij też napar z natki i mięty. Jak go przygotować? Zalej wrzątkiem po łyżeczce natki i mięty. Odstaw na 5 minut do zaparzenia. Gotowe!

 

Tagi (6): , , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 4.09/5 (14 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Natka pietruszki – nie uwierzysz, jak jest zdrowa!: