Warzywa są istotnym elementem diety każdego z nas. Zawierają niezbędne dla prawidłowego rozwoju organizmu witaminy, błonnik i cenne antyoksydanty (przeciwutleniacze), chroniące przed nowotworami i opóźniające proces starzenia. Niektóre z nich są jednak bogatsze w substancje odżywcze niż inne. Poznaj naszych pięciu warzywnych faworytów w kategorii zdrowia.
Poznaj wartości odżywcze poniższych warzyw
- Pomidor
Choć botanicy traktują go jak owoc, w kuchni pełni rolę warzywa. Dla naszego organizmu jest natomiast prawdziwą bombą odżywczą. Każdy pomidor zawiera potas, który obniża ciśnienie krwi i wpływa na prawidłową pracę mięśni. Ponadto, obfituje w likopen, chroniący przed zawałem, a także błonnik, witaminy z grupy B, witaminę PP i K, poprawiającą krzepliwość krwi. W pomidorach znajdziemy także magnez, żelazo, cynk, kwas foliowy i wapń. - Kalafior
Choć wygląda niepozornie, nie dajmy się zmylić! Kalafior jest jednym z najbogatszych w witaminy warzyw. Znajdziemy w nim witaminę C i K oraz witaminy z grupy B. Jedząc kalafiory, poprawimy także swoją odporność oraz uzupełnimy niedobory magnezu czy potasu. - Szpinak
Nie bez przyczyny zajadał się nim komiksowy Popeye. Szpinak jest cennym źródłem żelaza, witamin (C, B2, E, A) i magnezu. Ponadto zawiera przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia organizmu. - Brokuł
Choć może jego smak nie powala z nóg, jednak to pochodzące z rodziny kapustowatych warzywo zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, kwas foliowy i magnez. Ponadto, jedząc brokuły, dostarczymy naszemu organizmowi potasu, żelaza, fosforu, fluoru i jodu. - Papryka
Polecana osobom anemicznym lub zmęczonym, jest nieocenionym źródłem witaminy C oraz E. Zawiera także potas, wapń i żelazo, a jak smakuje na kanapkach!