Jagody goji - cud ze Wschodu

beeagirl

  Autor:
Opublikowane w Zdrowy styl życia / Zdrowe odżywianie

Jagody goji - cud ze Wschodu

Coraz częściej widywane na półkach sklepowych w towarzystwie rodzynek, orzechów i innych bakalii, jagody goji zyskują nowych zwolenników. Niektórzy nazywają je cudem. Co wartościowego mają w sobie te małe owoce?

Przybysz z Chin

Pod nazwą jagody goji kryje się kolcowój chiński. Ze względu na swoją wytrzymałość na wysokie i niskie temperatury, jagody goji są uprawiane w wielu krajach. Jednakże pochodzą z Chin, gdzie od setek lat cieszą się uznaniem. Owoce te są małe, czerwone i podłużne. Mają unikalny smak- słodkawy z nutą herbacianą.

Dobre dla zdrowia

Chińscy zielarze przypisują jagodom goji takie oto właściwości:

  • spowolnienie procesów starzenia,

  • poprawa wyglądu cery,

  • wspomaganie wzroku,

  • wzrost sił witalnych,

  • podniesienie odporności organizmu,

  • poprawa pamięci i koncentracji,

  • ochrona przed nowotworami.

Pod szkłem mikroskopu naukowcy odkryli, że dzięki zawartości polisacharydów jagody goji mają działanie przeciwrakowe. Ponadto, owoce te zawierają wiele istotnych dla zdrowia składników. Stąd też popularne określenie – cudowne owoce. Proporcje tych składników w owocach są idealne. Jagody goji zawierają m.in.: wapń, potas, żelazo, cynk, selen (którego niedobory często występują w Polsce) witaminę C, beta-karoten.

Dostępne produkty

W Polsce w sklepach nie kupimy świeżych jagód goji, dlatego najczęściej sprzedawane są w formie suszonej i tak możemy je spożywać. Stają się też popularnym dodatkiem do płatków śniadaniowych, batoników, czekolad i herbat. Dzienna porcja tych owoców powinna wynosić ok. 20 g i nie należy jej przekraczać. W sprzedaży dostępne są również soki z jagód goji i kapsułki do połykania. Za opakowanie 250g suszonych jagód goji zapłacimy około 20 zł. Znajdziemy je w sklepach ze zdrową żywnością jak i w supermarketach.  

Niefortunna pomyłka

W Polsce, roślina znana jako kolcowój pospolity, według starych podręczników botanicznych ma trujące zarówno liście, jak i niedojrzałe owoce. Współcześni badacze potwierdzili w testach, że dojrzałe owoce nie są trujące, a taka klasyfikacja rośliny mogła być związana z pokrewieństwem kolcowoju z innym trującym gatunkiem – pokrzywkiem wilczą jagodą. Co więcej, jagody goji określa się po angielsku jako „wolfberries” czyli dosłownie „wilcze jagody”, co ponownie wprowadza niejasność. By rozwiać wszelkie wątpliwości: jagody goji to owoce jadalne, wilcze jagody są trujące.

 

Tagi (5): , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 2.96/5 (10 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

j
j
j
j
j

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Jagody goji - cud ze Wschodu: