Niebezpieczne tłuszcze trans

beeagirl

  Autor:
Opublikowane w Zdrowy styl życia / Zdrowe odżywianie

Niebezpieczne tłuszcze trans

Świadomi konsumenci, czyli ci z was, którzy znają skład produktów spożywczych i czytają informacje na opakowaniach, natknęli się pewnie na określenie „tłuszcze trans”. Przedstawiamy, co kryje za sobą ta nazwa i do czego prowadzi ich spożywanie.

Dobry tłuszcz, zły tłuszcz

W prawidłowej diecie człowieka 25-30% pobieranej przez nas z pokarmów energii powinno pochodzić z tłuszczu. Równie istotna jak ilość jest jego jakość. Najzdrowsze i najbardziej wskazane są kwasy tłuszczowe jednonienasycone (zawarte m.in. w orzechach i w olejach z nich pochodzących, oleju rzepakowym, awokado, oliwkach) i kwasy tłuszczowe wielonienasycone (zawarte m. in. w rybach, orzechach włoskich, ziarnach słonecznika, olejach roślinnych, sezamie). Możemy również spożywać kwasy tłuszczowe nasycone (masło, sery, mięso i produkty mięsne, pełnotłuste mleko, orzechy kokosowe, olej palmowy, ciasta, tłuszcze do pieczenia) ale powinniśmy je mocno ograniczać.

Tłuszcze typu trans – podstawowe informacje

Tłuszcze trans to tłuszcze pochodzenia roślinnego, które zostały zmienione na poziomie cząsteczki, poprzez dodanie wodoru. W praktyce oznacza to, że zostały utwardzone. Ale taka zmiana niesie za sobą poważne konsekwencje dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Uwaga! Szkodliwe!

Wyniki licznych badań i publikacje naukowe mówią o wysokiej szkodliwości tłuszczów trans. Na przykład, uczeni z Uniwersytetu w Harvardzie odkryli, że już jedna porcja frytek czyli około 7 g tłuszczu, jedzona codziennie zwiększa ryzyko chorób serca o 50%. Podobne liczby dotyczą ryzyka zachorowań na cukrzycę. Ponadto, trwają badania (jak do tej pory) potwierdzające ryzyko zachorowań na chorobę nowotworową w związku ze spożywaniem tego typu tłuszczu. Francuska Françoise Clavel-Chapelon dowodzi, że ryzyko zachorowania na raka piersi u kobiet jest niemal dwukrotnie wyższe jeśli spożywają przemysłowe tłuszcze typu trans. Dietetycy na całym świecie jednogłośnie odradzają spożywanie produktów zawierających utwardzone tłuszcze roślinne.

Tłuszcze trans znajdziemy w następujących produktach:

  • niektóre tłuszcze do smażenia i smarowania pieczywa, margaryny do pieczenia,
  • krakersy, herbatniki, chipsy, ciastka nadziewane masą tłuszczową,

  • niektóre płatki śniadaniowe, muesli typu crunchy,

  • majonezy,

  • śmietanki do kawy w proszku,

  • produkty smażone na wielokrotnie podgrzewanym tłuszczu (frytki, pączki, faworki).

Zagubiony konsument

W Polsce nie ma obowiązku umieszczania informacji o zawartości tłuszczów trans w produktach spożywczych. Według rozporządzenia z 8 kwietnia 2004 (Dz.U. nr 58, poz. 563) producenci są zobowiązani do podawania zawartości tłuszczu ogółem, w tym: cholesterolu, kwasów nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych, jednakże nie ma wzmianki o tłuszczach trans. Dlatego powinniśmy samodzielnie sprawdzać skład i unikać produktów z powyższej listy tj. zawierających utwardzone tłuszcze roślinne.

 

Tagi (5): , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 4.23/5 (14 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

t
t
t
t
t

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Niebezpieczne tłuszcze trans: