Arbuzowe lato

beeagirl

  Autor:
Opublikowane w Zdrowy styl życia / Zdrowe odżywianie

Arbuzowe lato

Soczysty i słodki – świetnie gasi pragnienie, orzeźwia i ma niewiele kalorii. Słowem, idealny na lato! Ale poza tym, arbuz ma w sobie coś jeszcze...

Arbuz na talerzu

Arbuz w 92 procentach składa się z wody, dlatego tak orzeźwiająco smakuje i nadaje się na przekąskę między posiłkami. Nie zawiera tłuszczu i ma zaledwie 30 kcal w 100 gramach. W arbuzie znajdziemy witaminy z grupy B,  witaminy A i C, a także potas, wapń, magnez, fosfor i żelazo.

Dzięki zawartości wody poprawia przemianę materii i korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Polecany jest osobom cierpiącym na dolegliwości nerek, ponieważ działa moczopędnie. Z badań wynika, że arbuz jest dobrym źródłem likopenu (jednego z przeciwutleniaczy), dlatego polecany jest również osobom z chorobą nowotworową i chorobami układu krwionośnego.

 

Arbuz na skórze

Arbuz może stanowić bazę do maseczek, ponieważ działa tonizująco i ściągająco na stany zapalne. Ponadto, ma działanie przeciwzmarszczkowe.

 

Nie tylko czerwony

Najpopularniejsze odmiany arbuza, które możemy kupić na stoiskach owocowo-warzywnych, posiadają czerwony miąższ, w którym znajdują się małe, czarne pestki. Jednakże dostępne są również odmiany bezpestkowe oraz odmiany z żółtym miąższem. Mają one taki sam smak. Arbuzy dostarczane są do Polski z różnych krajów, choć w naszym kraju również hoduje się arbuzy w tunelach foliowych i szklarniach. Miesiące wakacyjne to najlepszy czas na jedzenie arbuzów, są wtedy najświeższe i najtańsze.

 

Jak wybrać dobrego arbuza?

By wybrać dobrego arbuza, gdy nie jest przecięty na pół, wiele osób stosuje technikę „pukania”. Trudno stwierdzić jaki dźwięk mógłby wydawać dojrzały arbuz. Entuzjaści tej metody mówią raczej o niskim dźwięku, który świadczy o nasyceniu arbuza wodą. Ci z nas którzy chcą wybrać dojrzały owoc bez nasłuchiwania co się w nim kryje powinni zwrócić uwagę na jego ciężar. Dojrzałe arbuzy mają w sobie najwięcej wody, więc jeśli owoc będzie nam się wydawał ciężki jak na swój rozmiar, możemy śmiało go kupować.

 

Przechowywanie

Jeśli chcemy przechować całego arbuza, najbardziej odpowiednią temperaturą jest 10 do 16 stopni. Należy unikać przechowywania arbuza z takimi owocami jak jabłka, brzoskwinie czy gruszki. Owoce te produkują etylen – gaz który sprawia, że arbuz może nadmiernie dojrzeć i będzie niezdatny do jedzenia. Gdy kupujemy całego arbuza, mamy do czynienia z kilkoma kilogramami miąższu. Części arbuza najlepiej przechowywać w lodówce, w plastikowym lub szklanym pojemniku z przykrywką.

 

Tagi (5): , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 3.9/5 (35 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

a
a
a
a
a

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Arbuzowe lato: