Zdrowotne właściwości tej specyficznej cieczy zauważono już w starożytności. Zażywał go już bowiem grecki lekarz, prekursor wiedzy medycznej – Hipokrates. Ocet popularny był także w Rzymie, gdzie posilały się nim siły zbrojne w okresach republiki i cesarstwa. Czym jest właściwie ten znany od wieków specyfik i dlaczego po upływie wieków dalej go stosujemy?
Pochodzenie octu jabłkowego
Ocet jest wodnym roztworem kwasu octowego, który otrzymujemy w wyniku fermentacji alkoholu, który charakteryzuje się kwaśnym smakiem i ostrym zapachem, a możemy go otrzymywać z wielu produktów – dlatego wyróżnia się kilka jego odmian. Jak wskazuje nazwa, ocet jabłkowy otrzymuje się z jabłek.
Cenny skład
Ocet jabłkowy traktowany jest jako lekarstwo na wiele chorób, a także jako środek stosowany w ich profilaktyce. Wszystko dzięki cennym ingredientom. W occie tym znajdziemy np. pomocną w redukcji „złego” cholesterolu i usprawniającą perystaltykę jelit pektynę. Oprócz niej, ocet jabłkowy obfituje w wiele innych, ważnych dla organizmu składników: m.in. w regulujący pracę serca potas, niezbędny do funkcjonowania komórek fosfor, czy budulec kości – wapń. Cenna w occie jest także zawartość witaminy E, która to witamina, dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym, nazywana jest „źródłem młodości”.
Zdrowotne działanie
Wspomniany powyżej skład tej specyficznej cieczy w znaczący sposób przekłada się na korzyści zdrowotne – zarówno te „wewnętrzne”, jak i „zewnętrzne”. Picie (w niewielkich ilościach!) rozcieńczonego w wodzie octu jabłkowego pomaga bowiem w leczeniu wielu często doskwierających nam dolegliwości, a nawet chorób, np. artretyzmu.
Jakby tego było mało, ocet można nakładać też na skórę. Taka „kosmetyczna” kuracja octem, pomoże nam w zachowaniu urody i młodego wyglądu, pomagając np. pozbyć się z twarzy krost. Ocet jabłkowy jako swoisty „tonik” do twarzy poleca sama Scarlett Johansson. Aktorka w wywiadach przyznaje, że za jej urodą stoi odpowiednia pielęgnacja naturalnymi produktami, w tym m. in. właśnie octem jabłkowym.
Podsumowując, ocet jabłkowy pomoże nam:
- poprawić samopoczucie,
- zmniejszyć napięcie, nerwowość,
- zahamować nadmierny apetyt i, dzięki temu, zgubić zbędne kilogramy,
- pozbyć się problemów z nadmiernym odczuwaniem zimna,
- poprawić pamięć,
- zwiększyć odporność na przeziębienia,
- poprawić wygląd skóry,
- pobudzić produkcję czerwonych krwinek (dlatego jest szczególnie polecany anemikom),
- przyśpieszyć proces gojenia się ran,
- wyleczyć stany zapalne (szczególnie górnych dróg oddechowych),
- korzystnie wpłynąć na poprawę stanu i wyglądu włosów (zapobiegnie ich wypadaniu),
- pozbyć się brzydkiego zapachu z ust (dzięki płukaniu jamy ustnej mieszanką octu i wody).
–
Spożywanie octu
Najprostszym sposobem na spożywanie octu jabłkowego, jest dodawanie go, jako zdrowej przyprawy, do potraw. Można też przyjmować go w formie „napoju”, pamiętając jednak, o tym, aby go nie „przedawkować”, gdyż nie wyjdzie nam to na zdrowie. Z ilością substancji odżywczych w organizmie można bowiem przesadzić. Aby ocet działał na nasze zdrowie korzystnie, wystarczającą dawką będą 1-2 łyżeczki rozcieńczone w szklance przegotowanej wody. Taki roztwór należy spożywać przed posiłkami.
Wybierając w sklepie ocet jabłkowy, zwracajmy uwagę na wygląd samej cieczy. Ważne, aby wybierać te produkty, które posiadają naturalny osad – oznacza to, że nie zostały poddane destylacji, podczas której ocet traci wiele cennych właściwości.
Uwaga!
Pomimo wszystkich pozytywnych dla organizmu przymiotów, ocet jabłkowy nie jest polecany osobom z problemami żołądkowymi, szczególnie wrzodami oraz refluksem, dlatego, przed zastosowaniem kuracji octowej, najlepiej skontaktować się z lekarzem, który oceni, czy jest ona dla naszego organizmu odpowiednia.