Niewłaściwe odżywianie, pośpiech, stres lub przebyte choroby często są przyczyną chorób układu pokarmowego. Najczęstszą z nich jest zespół jelita drażliwego. Z tego tekstu dowiesz się, co jeść, aby wspomagać procesy trawienne.
Problemy układu pokarmowego – objawy
Nawracające bóle brzucha, ucisk w żołądku, wzdęcia, nudności, biegunka i wymioty – jeśli występują u Ciebie te objawy, prawdopodobnie zmagasz się z zespołem jelita drażliwego (IBS – irritable bowel syndrome). Lekkostrawna dieta pozwoli zminimalizować objawy i wspomoże procesy trawienne. Zanim jednak zdecydujesz się na zmiany w jadłospisie, pamiętaj o konsultacji ze swoim lekarzem lub doświadczonym dietetykiem. Dietę lekkostrawną warto stosować również podczas innych chorób. Należą do nich między innymi:
- stany zapalne błony śluzowej żołądka,
- zapalenie jelit,
- zapalenie płuc,
- zaburzenia krążenia płucnego (zawał płucny),
- choroby infekcyjne, które powodują wysoką gorączkę.
Dieta lekkostrawna jest dobra także dla starszych oraz osób w trakcie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych.
Dieta lekkostrawna – co można jeść?
Jak sama nazwa wskazuje, z tego typu diety należy wykluczyć wszystkie ciężkostrawne produkty. Posiłki powinny być komponowane tylko z lekkostrawnych składników. Duże znaczenie ma także sposób ich przyrządzania. Najlepsze techniki to gotowanie na parze i duszenie bez obsmażania. Poniżej znajdziesz zestawienie najpopularniejszych produktów polecanych w diecie lekkostrawnej:
- młode warzywa i dojrzałe owoce,
- oleje: słonecznikowy, sojowy i kukurydziany,
- przyprawy: kwasek cytrynowy, sok z cytryny, pietruszka, majeranek, rzeżucha,
- pieczywo pszenne,
- jogurt naturalny i kefir,
- chude gotowane mięso i ryby.
Dieta lekkostrawna – czego unikać?
Z diety lekkostrawnej należy całkowicie wykluczyć lub chociaż znacznie ograniczyć spożywanie produktów i potraw tłustych, smażonych i pieczonych w tradycyjny sposób. Unikaj również produktów, które powodują wzdęcia i są mocno przyprawione. Z menu postaraj się wyeliminować:
- tłuste mięso i nabiał oraz produkty z wysoką zawartością laktozy,
- rośliny strączkowe,
- warzywa kapustne,
- przyprawy: ocet, pieprz, papryka, chili, curry, ziele angielskie, kminek, liść laurowy, gorczycę oraz ketchup i musztardę,
- napoje gazowane,
- wysokoprocentowy alkohol.
Lekkostrawny catering dietetyczny
Jeśli nie lubisz gotować lub nie masz czasu na samodzielne przygotowywanie lekkostrawnych dań, możesz skorzystać z oferty firmy cateringowej. Jak to zrobić? Wystarczy, że wpiszesz w internetową wyszukiwarkę catering dietetyczny + dane miasto (na przykład: „catering dietetyczny Bielsko-Biała”). Pod adresem: https://www.maczfit.pl/bielsko-biala/ znajdziesz szeroką ofertę diety pudełkowej do wyboru, w tym autorski program diety lekkostrawnej o nazwie Care.
ARTYKUŁ ZEWNĘTRZNY