Co jeść przy problemach układu pokarmowego? Zasady diety lekkostrawnej

Co jeść przy problemach układu pokarmowego? Zasady diety lekkostrawnej

Niewłaściwe odżywianie, pośpiech, stres lub przebyte choroby często są przyczyną chorób układu pokarmowego. Najczęstszą z nich jest zespół jelita drażliwego. Z tego tekstu dowiesz się, co jeść, aby wspomagać procesy trawienne.

Problemy układu pokarmowego – objawy

Nawracające bóle brzucha, ucisk w żołądku, wzdęcia, nudności, biegunka i wymioty – jeśli występują u Ciebie te objawy, prawdopodobnie zmagasz się z zespołem jelita drażliwego (IBS – irritable bowel syndrome). Lekkostrawna dieta pozwoli zminimalizować objawy i wspomoże procesy trawienne. Zanim jednak zdecydujesz się na zmiany w jadłospisie, pamiętaj o konsultacji ze swoim lekarzem lub doświadczonym dietetykiem. Dietę lekkostrawną warto stosować również podczas innych chorób. Należą do nich między innymi:

  • stany zapalne błony śluzowej żołądka,
  • zapalenie jelit,
  • zapalenie płuc,
  • zaburzenia krążenia płucnego (zawał płucny),
  • choroby infekcyjne, które powodują wysoką gorączkę.

Dieta lekkostrawna jest dobra także dla starszych oraz osób w trakcie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych.

Dieta lekkostrawna – co można jeść?

Jak sama nazwa wskazuje, z tego typu diety należy wykluczyć wszystkie ciężkostrawne produkty. Posiłki powinny być komponowane tylko z lekkostrawnych składników. Duże znaczenie ma także sposób ich przyrządzania. Najlepsze techniki to gotowanie na parze i duszenie bez obsmażania. Poniżej znajdziesz zestawienie najpopularniejszych produktów polecanych w diecie lekkostrawnej:

  • młode warzywa i dojrzałe owoce,
  • oleje: słonecznikowy, sojowy i kukurydziany,
  • przyprawy: kwasek cytrynowy, sok z cytryny, pietruszka, majeranek, rzeżucha,
  • pieczywo pszenne,
  • jogurt naturalny i kefir,
  • chude gotowane mięso i ryby.

Dieta lekkostrawna – czego unikać?

Z diety lekkostrawnej należy całkowicie wykluczyć lub chociaż znacznie ograniczyć spożywanie produktów i potraw tłustych, smażonych i pieczonych w tradycyjny sposób. Unikaj również produktów, które powodują wzdęcia i są mocno przyprawione. Z menu postaraj się wyeliminować:

  • tłuste mięso i nabiał oraz produkty z wysoką zawartością laktozy,
  • rośliny strączkowe,
  • warzywa kapustne,
  • przyprawy: ocet, pieprz, papryka, chili, curry, ziele angielskie, kminek, liść laurowy, gorczycę oraz ketchup i musztardę,
  • napoje gazowane,
  • wysokoprocentowy alkohol.

Lekkostrawny catering dietetyczny

Jeśli nie lubisz gotować lub nie masz czasu na samodzielne przygotowywanie lekkostrawnych dań, możesz skorzystać z oferty firmy cateringowej. Jak to zrobić? Wystarczy, że wpiszesz w internetową wyszukiwarkę catering dietetyczny + dane miasto (na przykład: „catering dietetyczny Bielsko-Biała”). Pod adresem: https://www.maczfit.pl/bielsko-biala/ znajdziesz szeroką ofertę diety pudełkowej do wyboru, w tym autorski program diety lekkostrawnej o nazwie Care.

ARTYKUŁ ZEWNĘTRZNY

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Cebula: właściwości i zastosowanie
Dieta Pudełkowa: wspomaga zdrowy tryb życia
Najzdrowsze Polskie Warzywa: które z nich wybrać?
Brokuł: właściwości i wartości odżywcze
Rodzaje Wody Pitnej: jaką wybrać dla siebie?