Co jeść przy problemach układu pokarmowego? Zasady diety lekkostrawnej

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Zdrowy styl życia / Zdrowe odżywianie

Co jeść przy problemach układu pokarmowego? Zasady diety lekkostrawnej

Układ pokarmowy to jeden z najważniejszych systemów w organizmie człowieka. Jego funkcjonowanie ma ogromny wpływ na inne narządy oraz ogólną kondycję i stan zdrowia. Podpowiadamy, jakie zalety ma dieta lekkostrawna.

 

Niewłaściwe odżywianie, pośpiech, stres lub przebyte choroby często są przyczyną chorób układu pokarmowego. Najczęstszą z nich jest zespół jelita drażliwego. Z tego tekstu dowiesz się, co jeść, aby wspomagać procesy trawienne.

 

Problemy układu pokarmowego - objawy

Nawracające bóle brzucha, ucisk w żołądku, wzdęcia, nudności, biegunka i wymioty - jeśli występują u Ciebie te objawy, prawdopodobnie zmagasz się z zespołem jelita drażliwego (IBS - irritable bowel syndrome). Lekkostrawna dieta pozwoli zminimalizować objawy i wspomoże procesy trawienne. Zanim jednak zdecydujesz się na zmiany w jadłospisie, pamiętaj o konsultacji ze swoim lekarzem lub doświadczonym dietetykiem. Dietę lekkostrawną warto stosować również podczas innych chorób. Należą do nich między innymi:

  • stany zapalne błony śluzowej żołądka,
  • zapalenie jelit,
  • zapalenie płuc,
  • zaburzenia krążenia płucnego (zawał płucny),
  • choroby infekcyjne, które powodują wysoką gorączkę.

Dieta lekkostrawna jest dobra także dla starszych oraz osób w trakcie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych.

 

Dieta lekkostrawna - co można jeść?

Jak sama nazwa wskazuje, z tego typu diety należy wykluczyć wszystkie ciężkostrawne produkty. Posiłki powinny być komponowane tylko z lekkostrawnych składników. Duże znaczenie ma także sposób ich przyrządzania. Najlepsze techniki to gotowanie na parze i duszenie bez obsmażania. Poniżej znajdziesz zestawienie najpopularniejszych produktów polecanych w diecie lekkostrawnej:

  • młode warzywa i dojrzałe owoce,
  • oleje: słonecznikowy, sojowy i kukurydziany,
  • przyprawy: kwasek cytrynowy, sok z cytryny, pietruszka, majeranek, rzeżucha,
  • pieczywo pszenne,
  • jogurt naturalny i kefir,
  • chude gotowane mięso i ryby.
     

Dieta lekkostrawna - czego unikać?

Z diety lekkostrawnej należy całkowicie wykluczyć lub chociaż znacznie ograniczyć spożywanie produktów i potraw tłustych, smażonych i pieczonych w tradycyjny sposób. Unikaj również produktów, które powodują wzdęcia i są mocno przyprawione. Z menu postaraj się wyeliminować:

  • tłuste mięso i nabiał oraz produkty z wysoką zawartością laktozy,
  • rośliny strączkowe,
  • warzywa kapustne,
  • przyprawy: ocet, pieprz, papryka, chili, curry, ziele angielskie, kminek, liść laurowy, gorczycę oraz ketchup i musztardę,
  • napoje gazowane,
  • wysokoprocentowy alkohol.
     

Lekkostrawny catering dietetyczny

Jeśli nie lubisz gotować lub nie masz czasu na samodzielne przygotowywanie lekkostrawnych dań, możesz skorzystać z oferty firmy cateringowej. Jak to zrobić? Wystarczy, że wpiszesz w internetową wyszukiwarkę catering dietetyczny + dane miasto (na przykład: „catering dietetyczny Bielsko-Biała”). Pod adresem: https://www.maczfit.pl/bielsko-biala/ znajdziesz szeroką ofertę diety pudełkowej do wyboru, w tym autorski program diety lekkostrawnej o nazwie Care.

 

ARTYKUŁ ZEWNĘTRZNY

Tagi (3): , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 4.14/5 (11 ocen)

Podobne artykuły

  • Brak powiązanych artykułów

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Co jeść przy problemach układu pokarmowego? Zasady diety lekkostrawnej: