Żurawina - mały owoc, wielka siła

beeagirl

  Autor:
Opublikowane w Zdrowy styl życia / Zdrowe odżywianie

Żurawina - mały owoc, wielka siła

O wspaniałych właściwościach żurawiny słyszymy coraz częściej. Podbiła serca kucharzy, którzy cenią jej lekko kwaśny i orzeźwiający smak. Zaś naukowcy potwierdzają jej lecznicze działanie, choć w medycynie ludowej istnieje od setek lat.

Czerwone owoce

Czerwone owoce żurawiny mają lekko kwaśny, orzeźwiający smak. Wielkością przypominają czarne jagody czy borówki. Można je kupić na wagę na straganach z owocami (jeśli oczywiście jest na nie sezon), choć najczęściej dostępne są w formie suszonej, podobnie jak morele czy daktyle. Ponadto suszona żurawina często bywa dodatkiem do pieczywa – wiele piekarni proponuje chleby razowe czy pełnoziarniste z jej owocami. W sklepach ze zdrową żywością można nabyć sok z żurawin, a wielu producentów napojów wykorzystuje ją do wzbogacenia smaku swoich produktów.

 

Stop infekcji

Żurawina ma wiele właściwości leczniczych. Pierwszą z nich jest zapobieganie rozwojowi infekcji w drogach moczowych dzięki związkom chemicznym, które pomagają zmniejszyć liczbę bakterii układu moczowego. Co więcej, żurawina wspomaga zapobieganie często nawracających zapaleń pęcherza moczowego, które niekiedy nie ustępują po zastosowaniu leków.

 

Stop nowotworom

Przeprowadzone badania wykazały antynowotworowe działanie żurawiny – podnosi ona poziom przeciwutleniaczy, które zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych i spowalniają ich rozrost. Ilość przeciwutleniaczy w 100 gramach żurawiny wielokrotnie przewyższa ilość przeciwutleniaczy w innych owocach czy warzywach.

 

Stop starzeniu

Spożywanie owoców żurawiny opóźnia proces starzenia się szarych komórek mózgowych. Oznacza to, że nasz mózg dłużej zachowuje swoje funkcje ruchowe i poznawcze (m.in. pamięć), dzięki czemu obniża się ryzyko zapadania na chorobę Alzheimera.

 

Piękny uśmiech

Owoce żurawiny zawierają substancję powstrzymującą rozwój szkodliwych bakterii w jamie ustnej. Dzięki niej na zębach i dziąsłach tworzy się warstwa chroniąca przed atakiem bakterii. Ta sama substancja chroni nasze gardło przed infekcjami i grypą, dlatego żurawinę często określa się mianem „naturalnego antybiotyku”.

Jak widać, regularne spożywanie owoców żurawiny (pod różnymi dostępnymi postaciami) może wzmocnić proces leczenia i odporność naszego organizmu, a czasem nawet zastąpić wizyty w aptece.

 

Tagi (6): , , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 3.22/5 (24 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Żurawina - mały owoc, wielka siła:
Zalety żurawiny są znane od setek lat, choć osobiście nie przepadam za jej smakiem. Za to skutecznie stosuję preparaty na jej bazie. Najlepszy moim zdaniem jest żurascon uro, nie dość że żurawina to jeszcze pokrzywa.