7 nasion, które powinieneś włączyć do jadłospisu

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Zdrowy styl życia / Zdrowe odżywianie

7 nasion, które powinieneś włączyć do jadłospisu

Nasiona są bogate w składniki odżywcze - witaminy i minerały, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Potrzebujesz więcej energii? Chcesz mieć węższą talię? Koniecznie włącz nasiona do swojej diety.

 

Nasiona chia

W jednej łyżce stołowej tych maleńkich nasion znajduje się aż 5 gramów błonnika. Nasiona chia zawierają również białko, kwasy tłuszczowe omega-3, przeciwutleniacze i minerały, takie jak żelazo, wapń, magnez i cynk. Możesz je łatwo dodać do swoich ulubionych potraw, np. płatków zbożowych, warzyw, jogurtu lub budyniu.

 

Dziki ryż

Jest bogaty w lizynę - aminokwas rzadko spotykany w roślinach. Doskonałej jakości naturalne nasiona i ziarna znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością - https://www.delikatesyzdrowo.pl/cat-pl-6-Nasiona-i-ziarna.html. Dziki ryż jest bezglutenowy i bogaty w białko. Ma intensywny i ziemisty smak po ugotowaniu. Czarny ryż zawiera bogate w przeciwutleniacze otręby, zewnętrzną warstwę. Usuwane są podczas mielenia, aby uzyskać biały ryż. Dziki ryż możesz śmiało dodać do sałatek lub zup. Dziki ryż może skutecznie obniżyć poziom cholesterolu. Zawiera więcej białka niż większość innych pełnych ziaren i 30 razy więcej przeciwutleniaczy od białego ryżu. Stanowi dobre źródło błonnika, kwasu foliowego, magnezu, fosforu, manganu, cynku, witaminy B6 i niacyny.

 

Pestki dyni

Są smaczną przekąską. Zaledwie ¼ szklanki zapewnia 16% dziennego zapotrzebowania na żelazo. Zawiera 5 gramów błonnika, czyli więcej niż większość orzechów. Ponadto pestki dyni są dobrym źródłem aminokwasów, białka i kwasów omega-3, a także cynku i magnezu. Pestki dyni możesz dodać do płatków owsianych, babeczek, koktajli, musli i batonów energetycznych.

 

Komosa ryżowa

Do najczęstszych odmian komosy ryżowej zaliczamy czerwoną, białą i czarną. Zdrowa żywność ekologiczna ze sklepu internetowego DelikatesyZdrowo jest bogata w różne składniki odżywcze. Gotowane ziarna są pełne białka, minerałów, witamin (np. E) i dziewięciu niezbędnych aminokwasów. Zawierają też przeciwutleniacz zwany kwercetyną. Mają delikatny, orzechowy smak. Komosa ryżowa jest bezglutenowa. Możesz ją jeść na śniadanie zamiast płatków owsianych lub wrzucić do sałatki.

 

Siemię lniane

Jest pełne składników odżywczych. Tylko dwa nasiona siemienia lnianego zawierają aż 6 gramów błonnika i 4 gramy białka. Siemię lniane jest również bogate w kwas alfa-linolenowy, rodzaj kwasu tłuszczowego omega-3. Siemię lniane wspomaga układ sercowo-naczyniowy. Zawiera również lignany chroniące organizm przed rakiem. Siemię lniane możesz dodać do babeczek. Możesz je również wymieszać z sałatkami, jogurtem, koktajlami, płatkami i zupami.

 

Proso i gryka

Te ziarna są dobrym źródłem magnezu. Mogą zmniejszyć ryzyko migreny, astmy i zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Są bogate w fosfor - budulec naszego DNA. Kasza jaglana używana jest w pasztecikach, sałatkach i gulaszach. Gryka stanowi ważne źródło białka. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi i reguluje poziom cukru we krwi. Można ją łatwo dodać do posiłków, np. sałatek, pasztecików i zapiekanek.

 

 

A R T Y K U Ł  Z E W N Ę T R Z N Y

 

Tagi (9): , , , , , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 2.5/5 (2 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
7 nasion, które powinieneś włączyć do jadłospisu: