Janginizacja – sposób na przetwory bez cukru

Elżbieta Gwóźdź

  Autor:
Opublikowane w Zdrowy styl życia / Zdrowe odżywianie

Janginizacja – sposób na przetwory bez cukru

Podstawowym składnikiem przetworów owocowych, poza oczywiście samymi owocami, jest cukier. Nie tylko wzmacnia on słodycz dżemów i konfitur, ale od razu je pasteryzuje. Czy istnieje sposób na słodkie przetwory bez cukru? Tak! To janginizacja.

 

Cukru unikamy dziś na każdym możliwym kulinarnym polu. Wszystko, co powinno być słodkie, słodzimy ksylitolem, miodem, stewią, syropem klonowym – ale coraz rzadziej cukrem. Nie inaczej jest z przetworami. Istnieje jednak metoda, która zwalnia nas z użycia jakichkolwiek substancji słodzących, a pozwalająca otrzymać przepyszny, słodki dżem. Ta metoda to janginizacja, i wbrew nazwie jest tak prosta, że aż wstyd byłoby jej nie wykorzystać.

 

Czym jest janginizacja?

Janginizacja polega na osłodzeniu przetworów… solą. Sól bowiem powoduje, że z owoców uwalniają się ich naturalne cukry. Truskawki czy brzoskwinie, duszone na wolnym ogniu w słodkim sosie własnym, naprawdę nabierają słodyczy. Słony smak? Jest absolutnie nieodczuwalny, ponieważ soli używamy jedynie szczyptę, czyli dokładnie tyle, ile zmieścimy między kciukiem a palcem wskazującym. Idealne proporcje to jedna szczypta soli na jeden kilogram owoców.

 

Słodkie słoiki

Na przetwory, do których nie zamierzamy używać cukru, najlepiej wybierać owoce dojrzałe, naturalnie słodkie i zdrowe. Przygotowanie owoców na dżem i inne przetwory niczym się tu nie różni od klasycznego sposobu. Owoce kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z grubym dnem, a w odpowiednim momencie możemy je rozdrobnić widelcem. Soli dodajemy już na samym początku gotowania, które powinno trwać co najmniej godzinę. Po tym czasie, gorące jeszcze przekładamy do czystych, wyparzonych słoików i zakręcamy. Ponieważ jednak nie dodaliśmy cukru, musimy nasze przetwory poddać pasteryzacji. Wystarczy, że zakręcone słoiki będziemy gotować na niewielkim ogniu około 15-20 minut. Możemy je również pasteryzować w piekarniku lub wybrać inną metodę. Przetwory ze szczyptą soli są równie trwałe, co ich „cukrzane” odpowiedniki.

 

Tagi (4): , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 2.51/5 (35 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Janginizacja – sposób na przetwory bez cukru: