Aby „podkręcić” dietę, warto do niej włączyć różnego rodzaju nasiona, które są prawdziwym bogactwem cennych dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia składników. Jakie właściwości mają nasiona i które ich rodzaje warto włączyć do swojej diety?
Nasiona – ogólne właściwości
Nasiona mają unikalne właściwości. Wymienić tutaj można między innymi wysoką zawartość cennych tłuszczów nienasyconych, a także witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie, samopoczucie, a także pozwalają zachować szczupłą sylwetkę. Z wielu nasion tłoczy się oleje, które mogą być stosowane do smażenia i jako dodatki do gotowanych potraw lub wyłącznie na zimno do przygotowywania sałatek lub dipów. Trzeba jednak uważać, aby nie przesadzić z ilością spożywanych nasion czy olei z nich tłoczonych, gdyż są one kaloryczne. Więcej na temat nasion roślinnych przeczytasz na stronie https://poznajsienatluszczach.pl/2019/02/27/nasiona-jako-zrodlo-zdrowych-tluszczow/.
Słonecznik
Słonecznik zawiera w sobie bardzo dużo białka oraz witaminy E. Podobnie jak inne nasiona, jest bogatym źródłem cennych kwasów tłuszczowych. Chętnie wybierają go weganie i wegetarianie do przygotowywania potraw, które uzupełnią właśnie poziom białka w organizmie. Słonecznik można wykorzystać między innymi do przygotowywania pysznych past lub mleka roślinnego. W słoneczniku znajduje się również dużo wapnia, potasu, magnezu i cynku.
Nasiona lnu
Nasiona lnu, czyli inaczej siemię lniane, to również bogate źródło białka. Zawierają w sobie duże ilości kwasów omega-3. Są źródłem błonnika, który wspomaga prawidłowe działanie układu trawiennego. Substancje zawarte w nasionach lnu wykazują działanie przeciwzapalne, a także zapobiegają powstawaniu i rozwojowi różnych schorzeń, w tym chorób układu krążenia, cukrzycy, a nawet depresji.
Sezam
Sezam jest bogatym źródłem cynku, miedzi, manganu, żelaza, magnezu, kwasu oleinowego oraz linolowego, a także witaminy C. Jeżeli chcemy urozmaicić smak swoich potraw, do diety możemy włączyć również olej sezamowy, jako dodatek do sałatek czy dipów.
Mak
Nasiona maku cechują się najniższą kalorycznością. Zawierają dużo błonnika i wapnia. Zalecane są zatem jako uzupełnienie tego minerału osobom stosującym dietę pozbawioną mleka. W maku znajduje się dużo żelaza, manganu i cynku.
Nasiona chia
Chia to inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej. Zyskały popularność w ostatnich latach dzięki modzie na zdrowe jedzenie. Chętnie sięgają po nie celebryci lansujący zdrowy tryb życia. Zawierają one w sobie duże ilości kwasu α-linolenowego, błonnika, a także takich minerałów jak cynk, żelazo, mangan czy wapń.
A R T Y K U Ł Z E W N Ę T R Z N Y