Pierzga pszczela – cud, choć nie miód

Pierzga pszczela – cud, choć nie miód

Pierzga to coś w rodzaju sfermentowanego pyłku kwiatowego. Stanowi poza tym główny pokarm pszczół produkujących miód. Pszczoły transportują pyłek z kwiatów do ula, składają w komórkach plastra, a następnie zwilżają miodem i wydzieliną gruczołów ślinowych, zabezpieczając go tym samym przed dostępem powietrza. Po niedługim czasie ulega on fermentacji przy udziale bakterii beztlenowych. Zebraną przez pszczelarza pierzgę możemy nabyć pod postacią granulek.

Pokarm i lek

Jak smakuje taki pszczeli rarytas? Czy ma pod tym względem cokolwiek wspólnego z uwielbianym przez większość miodem? Niestety, pierzga jest znacznie bardziej specyficzna, co nie oznacza, że ma nieprzyjemny smak. Nad słodyczą przeważa w nim kwaskowość. Pierzgę spożywamy jednak w celach zdrowotnych i leczniczych, a jak wiadomo leki rzadko bywają smaczne. Poza tym możemy przyjmować ją z miodem lub rozpuścić w mleku, co wzmacnia jej działanie, ale łagodzi właściwości smakowe.

Właściwości prozdrowotne pierzgi

Pyłek pszczeli, pierzga oraz – rzecz jasna – miód to najcenniejsze pod względem właściwości leczniczych i prozdrowotnych produkty pszczele. O ile jednak miód znamy doskonale, a pyłek pszczeli również zyskał pewną sławę, o tyle pierzdze wciąż daleko do ich popularności. Tymczasem pierzga działa na ludzki organizm korzystniej niż pyłek. Jak to możliwe, skoro pozostaje on jej głównym składnikiem?

Podczas fermentacji dochodzi do rozpuszczenia ścian ziarenek pyłku, dzięki czemu wszystkie zawarte w pierzdze substancje, w tym witaminy i minerały, są lepiej przyswajalne przez układ trawienny. Proces fermentacji powoduje też wytworzenie się kwasu mlekowego, który wspiera pracę jelit i układ odpornościowy.

Kwas mlekowy, który powstaje podczas wytwarzania pierzgi, wspiera pracę bakterii probiotycznych znajdujących się w jelitach. Dzięki temu nasze jelita mogą być zdrowsze i funkcjonują lepiej, a my nabywamy większą odporność na drobnoustroje chorobotwórcze.

Pierzga ma ponadto właściwości detoksykacyjne i przeciwzapalne. Dzięki zawartości witaminy A wpływa leczniczo na wzrok. Jest również bogata w enzymy i aminokwasy oraz stanowi dobre źródło witamin z grupy B.

Badania wykazały, że regularne spożywanie pierzgi wzmacnia organizm, pomaga leczyć depresję, normuje ciśnienie krwi oraz zwalcza problemy skórne.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Nienasycone Kwasy Tłuszczowe: czy warto je suplementować?
Pokrzywa: właściwości i zastosowanie
Tryptofan: naturalne wspomaganie zdrowego snu
Młody Jęczmień: właściwości i zastosowanie prozdrowotne
Zdrowy Fast Food: zrób go sam!
Oleje: ich znaczenie w diecie człowieka