Melon – smakołyk z warzywnego raju

Elżbieta Gwóźdź

  Autor:
Opublikowane w Zdrowy styl życia / Zdrowe odżywianie

Melon – smakołyk z warzywnego raju

Soczysty i słodki melon uwodzi swoim egzotycznym charakterem. W ten sposób maskuje przed nami fakt, że nie należy wcale do świata owoców, ale warzyw! Czego jeszcze warto dowiedzieć się o tej osobliwej roślinie? 

Dynie, ogórki, arbuzy, melony…

Zapach dojrzałego melona jest intensywny i przesycony słodyczą. Podobnie zresztą, jak jego smak, niezależnie od odmiany. Galia, cantaloupe, miodowy, zielony – wszystkie są orzeźwiające, aromatyczne i słodkie. Jednak gdyby melon był pozbawiony tej ostatniej cechy, smakowałby prawdopodobnie jak… ogórek. Roślina ta pochodzi bowiem z rodziny dyniowatych. W praktyce musimy więc melona zaliczyć do warzyw, choć przyzwyczajeni jesteśmy do mówienia o nim, jak o owocu. Identycznie sprawa ma się zresztą z arbuzem.

Melon pochodzi z północnych terenów Afryki. Pojawił się tam jeszcze wcześniej, niż w Chinach – kolebce większości znanych nam dziś egzotycznych smaków. Był też powszechnie uprawiany w starożytnym Rzymie i Grecji. Później zawędrował do Ameryki i Europy. Obecnie, najwięcej melonów eksportują Chiny i Stany Zjednoczone, choć jego uprawy świetnie mają się też na południu Europy. W Polsce melona sadzi się sporadycznie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby mieć go we własnym, przydomowym ogrodzie, podobnie jak wspomnianego ogórka, dynię czy kabaczek. Każdy amator ogrodnictwa musi jednak pamiętać, że nasiona melonów nie wykiełkują, gdy temperatura spadnie poniżej 15 stopni C. Najlepiej więc uprawiać je pod osłoną, z rozsady doniczkowej.

 

Właściwości i wartości odżywcze melona

Melon to warzywo o owalnym kształcie i dość sporych gabarytach. Ma soczysty, delikatny miąższ barwy żółtej, zielonej, pomarańczowej lub kremowobiałej, przykryty twardą skórką – zupełnie gładką lub wyraźnie siatkowaną z żebrowaniami. Środkową część melona wypełnia zlepek pestek, które łatwo wybiera się za pomocą łyżki.

Melona jemy najczęściej na surowo, zaraz po rozkrojeniu. Jest na tyle pyszny, że nie ma potrzeby łączyć go z jakimikolwiek dodatkami. Uświetni jednak inne potrawy, na przykład szaszłyki i sałatki. Bardzo dobrze pasuje do szynki parmeńskiej i sprawdza się w roli nietuzinkowej przystawki. Można dodać go do lodów lub zamienić w lodowy sorbet. Melon, tak samo jak arbuz, ma niewiele kalorii, a jest przy tym słodszy. Podobnie jak dynia zawiera sporą ilość beta-karotenu. To także źródło witaminy C, witamin z grupy B oraz potasu, wapnia i magnezu. Melon dostarczy nam cytruliny – aminokwasu, który pomaga oczyścić organizm z amoniaku oraz przyśpiesza przebieg cyklu mocznikowego. Z tych względów melona poleca się jako składnik diet odchudzających i oczyszczających. Przed jego zakupem warto jednak wziąć pod uwagę, że ma wysoki indeks glikemiczny. 

Tagi (3): , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 1.5/5 (3 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

o

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Melon – smakołyk z warzywnego raju: