Niestrawność po grillu – jak jej uniknąć?

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Zdrowy styl życia / Zdrowe odżywianie

Niestrawność po grillu – jak jej uniknąć?

Sezon grillowy trwa w Polsce już od pierwszych dni maja, gdy ciepłe dni zachęcają nas do biesiadowania na świeżym powietrzu. W okresie tym, jeśli tylko nadarza się okazja, spotykamy się ze znajomymi i wspólnie grillujemy.

Niestety dla nas, często spotkania takie kończą się niestrawnością. Zobaczmy zatem, jak grillować, by nie doświadczyć jej osobiście.

 

Świeże produkty

Podstawową sprawą, o którą powinniśmy zadbać, jest świeżość produktów, które będziemy grillować. Kupujmy mięso w sprawdzonych miejscach, w których nie będziemy się obawiać tego, że pod warstwą przypraw grillowych kryje się wątpliwej jakości karkówka, kurczak czy boczek. Jeśli nie mamy takiej pewności, to kupujmy mięso pakowane próżniowo, a dopiero w domu samodzielnie je przyprawiajmy. Dzięki temu ryzyko zatrucia będzie zdecydowanie mniejsze.

Pamiętajmy również o tym, by przechowywać mięso czy kiełbasę w odpowiednich warunkach, czyli w lodówce. Jeśli mamy w planie grillowanie w plenerze, to zaopatrzmy się w przenośną lodówkę, która pomoże utrzymać odpowiednie warunki przechowywania mięsa.

 

Odpowiednia temperatura grilla

Chcąc uniknąć niestrawności po grillu, pamiętajmy o tym, że niedopieczone mięso może nam zaszkodzić. Podobnie szkodliwe będzie spożywanie potraw spalonych, gdyż są one rakotwórcze. Warto więc zadbać o to, by grill miał odpowiednio wysoką temperaturę, by mieć pewność, że potrawa nie będzie częściowo surowa, a jednocześnie nie będzie również zwęglona.

 

Lekkie dodatki

Nie od dziś wiadomo, że Polacy chętnie jedzą sałatki z majonezem, a kiełbasę z musztardą lub z keczupem. Te dodatki nie należą do lekkich i spożycie ich w nadmiarze, jako dodatku do tłustej kiełbasy wieprzowej czy karkówki, może dodatkowo obciążyć nasz układ pokarmowy. W efekcie po posiłku może pojawić się uczucie ciężkości oraz inne nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Jeśli chcemy tego uniknąć, to zamiast sałatki z majonezem przygotujmy lekką sałatkę z sosem vinegrette lub z lekkim sosem jogurtowym. Układ trawienny z pewnością za taką zmianę będzie nam wdzięczny.

 

Jedzmy z umiarem

I na koniec ostatnia rada, która jest powtarzana ja mantra przez specjalistów od zdrowego jedzenia – jedzmy z umiarem. Jeśli zamienimy dużą kiełbasę na małą oraz weźmiemy mniejszy kawałek mięsa, to układ pokarmowy przyjmie to z wielką ulgą. Dzięki temu skosztujemy grillowych pyszności, a jednocześnie nie będziemy ryzykować niestrawności.

 

A R T Y K U Ł  S P O N S O R O W A N Y

Tagi (1):
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 2.47/5 (22 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Niestrawność po grillu – jak jej uniknąć?:
Jak grill jest u mnie, to w miarę łatwo wszystko kontrolować. Gorzej jak do kogoś idę. Wtedy juz tylko leki takie jak cholestil max. Bez tego raczej się nie ruszam. Herbatki raczej nie są tak skuteczne. Nie przejadać się. Oczywiście dobry pomysł, ale czasem jest to trudne. Zresztą u mnie to także kwestia składników. Czasem wędlina ładnie wyglada, ale coś do niej dodają, co potem powoduje u mnie niestrawnośc.