Wino a cukrzyca

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Zdrowy styl życia / Zdrowe odżywianie

Wino a cukrzyca

Diabetycy nie powinni pić alkoholu ze względu na jego interakcje z lekami. Mogą za to sięgnąć m.in. po wino bezalkoholowe.

Napój zrobiony z jeżyn i jagód nie tylko smakuje, ale też obniża poziom cukru we krwi. Wpływają na to antocyjany znajdujące się w owocach.

 

Alkohol w cukrzycy

Alkohol nie jest wskazany w cukrzycy. Może powodować nieprzyjemne interakcje z lekami, takie jak:

  • podwyższenie ciśnienia tętniczego,
  • skoki poziomu cukru we krwi,
  • uszkodzenie serca, trzustki i wątroby – choroby tych narządów występują u cukrzyków znacznie częściej niż u zdrowych osób.

Najlepszy wybór dla cukrzyka to napój bez zawartości alkoholu, np. wino bezalkoholowe.

 

Co jeżyny i jagody mają wspólnego z cukrzycą?

Naukowcy z uniwersytetu w Illinois zbadali wpływ wina zrobionego z jeżyn i jagód na zdrowie diabetyków. Już wiadomo wcześniej było, że te owoce zmniejszają skutki cukrzycy typu 2. Nowe badania wykazały natomiast, że fermentacja przeprowadzona w niskiej temperaturze dodatkowo wzmacnia to działanie. Odpowiedzialne za nie są antocyjany – związki, które zawierają m.in. jagody, jabłka i winogrona. Te substancje znajdujące się w owocach obniżają poziom cukru we krwi. Dodatkowo zwiększają wydzielanie insuliny i wrażliwość komórek organizmu na jej działanie. Ten hormon jest wydzielany przez trzustkę i odpowiada za regulację stężenia glukozy.

 

Badania dotyczące wpływu antocyjanów na cukrzycę

Badania dotyczące wpływu antocyjanów na cukrzycę zostały przeprowadzone na myszach. Dwie grupy zwierząt dostawały do picia wodę i sitagliptynę (lek obniżający poziom glukozy we krwi). Kolejna część gryzoni otrzymywała napój jeżynowo-jagodowy poddany fermentacji. Ostatnia grupa myszy miała podawane wino z wysoką zawartością antocyjanów. U wszystkich zwierząt, które przyjmowały powyższe związki, odnotowano obniżenie poziomu cukru. Wyniki badań tych dwóch grup wykazały skuteczność zbliżoną do działania sitagliptyny.

 

Bezalkoholowe wino z jeżyn i jagód w walce z cukrzycą

Jeżyny obniżają stężenie glukozy skuteczniej niż jagody, dlatego stanowią aż 70% składu bezalkoholowego wina, które było badane w Illinois. Przed wykonaniem testów owoce zostały poddane fermentacji. Następnie napój został pozbawiony alkoholu i cukru. Zamiast nich została dodana woda. Bezalkoholowe wino z jeżyn i jagód może znacząco wspomóc tradycyjne leczenie cukrzycy. Nie mogą jednak zastąpić go w pełni, ponieważ nadal zbyt mało wiadomo na temat tego, w jaki sposób antocyjany obniżają stężenie glukozy.

 

A R T Y K U Ł  S P O N S O R O W A N Y

Tagi (3): , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 1.53/5 (16 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Wino a cukrzyca: