Te produkty jesz niemal codziennie i… Gorzej się przez nie czujesz!

Te produkty jesz niemal codziennie i… Gorzej się przez nie czujesz!

Często wydaje nam się, że negatywnie na nasze zdrowie i samopoczucie mogą wpływać tylko tzw. „niezdrowe” i wysokoprzetworzone produkty. Nic bardziej mylnego! Okazuje się bowiem, że także zupełnie typowe posiłki sprawiają, że organizm staje się zakwaszony, a my czujemy się źle. Jakie zatem produkty żywieniowe są dla zdrowia na tyle inwazyjne, że powinniśmy sięgać po nie znacznie rzadziej?

Chleb pszenny

Niestety, choć pieczywo pszenne, zwłaszcza to świeżo upieczone, jest pyszne, negatywnie może wpływać na stan naszego zdrowia i samopoczucie. Zawarte w „zwyczajnym”, codziennym chlebie związki obciążają i zakwaszają organizm, a występujący w nim gluten może powodować wiele dolegliwości ze strony niemal każdego układu człowieka. Chleb pszenny zamieńmy więc na zdrowsze pieczywo pozbawione pszenicy.

Cukier

Nie od dziś wiadomo, że cukier ma zgubny wpływ na nasz organizm. Częste sięganie po słodycze, czekoladę, cukier w czystej postaci, np. do herbaty lub nawet dżem, może być zgubne nie tylko dla naszego żołądka, ale także dla jelit, mózgu, jamy ustnej i oczywiście sylwetki. Poza tym, według wielu naukowych badań, spożywanie cukru silnie uzależnia, a jego odstawienie może skutkować dokładnie takimi samymi objawami, jak np. próba odstawiania każdego innego nałogu. Cukier, w ostatecznym rozrachunku, ma więc także niekorzystny wpływ na naszą psychikę i samopoczucie, chociaż osobom od niego uzależnionym może się wydawać, że dzięki jego spożywaniu odczuwają chwilową poprawę np. podczas stanu napięcia psychicznego.

Mięso drobiowe

Choć jest raczej chude i często żywią się nim osoby na diecie, mięso drobiowe zawiera dziś wiele niebezpiecznych dla zdrowia substancji. Niestety, ciężko obecnie trafić na zdrowy kawałek kurczaka, który nie byłby naszpikowany chemią. Najzdrowsze okazy drobiu znajdziemy oczywiście w prywatnych hodowlach i na eko bazarach. Warto jednak nieco sobie odpuścić i po drób, który w Polsce jest mięsem bardzo popularnym i często goszczącym na stole, sięgać rzadziej. Zamiast niego częściej wybierajmy dania rybne i warzywne, a odczujemy różnicę w naszym samopoczuciu i stanie zdrowia.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Najzdrowsze Polskie Warzywa: które z nich wybrać?
Weganizm: zalety diety wegańskiej
Śniadanie: czego unikać?
Kasza Jaglana: pogromca zbędnych kilogramów
Koktajl Z Owoców: sposób na pyszne orzeźwienie
Wino: organiczne czy biodynamiczne