Bezpieczna kuchnia od kuchni

Celina Filip

  Autor:
Opublikowane w Zdrowy styl życia / Dom

Bezpieczna kuchnia od kuchni

Oto żelazne zasady, których należy przestrzegać w każdej kuchni - bez wyjątku!

Nieważne, czy spędzasz w kuchni całe dni, czy tylko dziesięć minut przed wyjściem do pracy – w tym miejscu czystość i bezpieczeństwo są kluczowe dla zdrowia naszego i naszej rodziny. Dlatego przypominamy najważniejsze zasady odnośnie utrzymywania w kuchni porządku oraz odpowiedniego obchodzenia się z jedzeniem.

1 Zlew
Aby mieć pewność, że nie pozostały w nim żadne brudy, po każdym zmywaniu należy go przetrzeć gąbką i odpowiednim płynem do czyszczenia. Ponadto warto regularnie zalewać odpływ odpowiednim żelem do rur – zapobiegnie to rozwojowi bakterii, dla których takie miejsca są idealne do błyskawicznego rozmnażania.
Jeśli zaś chodzi o brudne naczynia, to nie pozostawiajmy ich w zlewie na dłużej, niż dwie godziny – to także uchroni nas przed rozwojem szkodliwych bakterii. Ważne jest też dbanie o gąbki i ściereczki, którymi myjemy naczynia – wbrew pozorom, je także trzeba myć! Jeśli posiadamy zmywarkę, możemy wrzucić je do niej na jeden cykl mycia, jeśli mamy mikrofalówkę – wystarczy nastawić je na minutę średniego grzania.

2 Kosz na śmieci
W wielu domach znajduje się bezpośrednio pod zlewem, dlatego niezwykle ważne jest, by go nie zaniedbywać. Śmiecie należy wynosić najrzadziej co drugi dzień, z wyjątkiem szczególnie upalnych okresów, kiedy trzeba wyrzucać je codziennie (w wysokich temperaturach bakterie rozmnażają się jeszcze szybciej, niż normalnie).

3 Lodówka
Od kiedy nie musimy regularnie rozmrażać naszej lodówki, zdarza nam się zapominać o tym, by raz na jakiś czas całkowicie ją opróżnić i umyć od góry do dołu. A jest to tak samo ważne, jak utrzymywanie porządku w szafkach i szufladach z jedzeniem.
Ponadto pamiętajmy o oddzielaniu surowego jedzenia od gotowego do spożycia, o przechowywaniu go w odpowiednich pojemnikach lub naczyniach, a w końcu o regularnym przeglądzie naszego spożywczego inwentarza, żeby przy następnych porządkach świątecznych nie okazało się, że wyhodowaliśmy sobie nową formę życia.

4 Deska do krojenia
Zaopatrz się w co najmniej dwie deski do krojenia – jedną do surowego mięsa, drugą do pieczywa, serów, warzyw i owoców. Zwróć również uwagę na to, z czego i jak są wykonane – najlepsze są deski gładkie, zrobione ze szkła lub plastiku. Deski drewniane są bezpieczne, dopóki nie zrobią się w nich rowki i szczeliny, w których mogą gromadzić się bakterie.

5 Owoce i warzywa
O myciu jabłek czy sałaty nie trzeba chyba przypominać nikomu. Nie wszyscy jednak myją także te owoce i warzywa, które później obierają z łupy – a to poważny błąd! Podczas krojenia i obierania, bakterie z łupy przenoszą się na nożu do części owocu czy warzywa, które zjadamy, a stąd już tylko jeden krok do zatrucia pokarmowego. Myjmy więc arbuzy, melony, pomarańcze, cytryny, cukinie, bakłażany... jednym słowem: wszystkie warzywa i owoce, niezależnie od tego, czy zjadamy je w całości, czy tylko ich „ukryte” części.

6 Przygotowanie mięsa
Upieczenie, usmażenie lub ugotowanie mięsa w odpowiedniej temperaturze to jedyny sposób, aby pozbyć się z niego wszystkich bakterii. Aby mieć pewność, że żadna z nich nie przetrwała i nie zagrozi naszemu zdrowiu, należy utrzymywać mięso przez minimum 10 minut w temperaturze powyżej 70ºC. Jak to sprawdzić? Najlepiej zaopatrzyć się w termometr kuchenny – znajdziemy go w każdym sklepie ze sprzętem kuchennym.

Tagi (2): ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 3.11/5 (58 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

k

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Bezpieczna kuchnia od kuchni: