French press - zalety i wady kawy w francuskim stylu

Elżbieta Gwóźdź

  Autor:
Opublikowane w Zdrowy styl życia / Dom

French press - zalety i wady kawy w francuskim stylu

French press jest urządzeniem niezwykle prostym w działaniu i obsłudze. Daje przy tym możliwość zaparzenia wyrazistej w smaku i czystej kawy. Dlaczego warto wybrać go do swojej kuchni? Czy parzenie kawy tą metodą ma wady?

 

Składa się ze szklanego lub metalowego cylindra oraz tłoku wyposażonego w sitko. French press, a inaczej zaparzacz tłokowy, to wynalazek francuski, ale cieszący się dużym uznaniem w świecie, również w Polsce. Jego mechanizm jest bardzo prosty – przyciskając kawę tłokiem uzyskujemy czysty napar oddzielony od fusów.

 

Zalety użytkowania french pressa

Zaparzacz tłokowy to idealny wybór dla kogoś, kto chce przerzucić się z picia kawy parzonej tradycyjną metodą na taką, która da mu możliwość odseparowania naparu od fusów kawowych. Tłok pozwala ponadto wycisnąć z kawy esencję i cieszyć się jej dość szorstkim, intensywnym smakiem. Dla kawoszy, którzy preferują kawę z kawiarki, ekspresu czy dripa, napój z pressa może być z kolei ciekawą odmianą. French press nadaje się ponadto do parzenia herbat i naparów owocowych, możemy więc wykorzystać go na kilka sposobów. Przyda się, kiedy mamy ochotę na kawę nieco słabszą niż espresso i nie chcemy poświęcać zbyt wiele czasu na przygotowanie naparu.

Parzenie kawy w zaparzaczu to bowiem nieskomplikowany i szybki proces. Zaczynamy od wsypania odpowiedniej ilości kawy do cylindra (około 2-2,5 łyżeczki na filiżankę) i zalewamy wodą o temperaturze 90 st. C. Najlepiej robić to stopniowo – najpierw wlać część gorącej wody, a po kilku minutach resztę. Po upływie 3-4 kolejnych minut wciskamy tłok na samo dno i przelewamy kawę do filiżanek.

 

Wady zaparzacza – na co zwrócić uwagę przy zakupie?

French press jak na tak prosty wynalazek przystało, kusi przystępną ceną. W każdym sklepie z akcesoriami kuchennymi kupimy go bez problemu w cenie od 20 złotych w górę. W tym przypadku warto jednak zainwestować wyższą kwotę. Unikniemy dzięki temu zakupu gorszej jakości naczynia z dużą ilością plastikowych elementów czy niezbyt solidnym tłokiem. Niestety użyty plastik może wyraźnie zmieniać smak kawy, a kiepskiej jakości tłok i sitko będą przepuszczać jej drobinki do naparu.

 

Tagi (3): , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 3.33/5 (10 ocen)

Podobne artykuły

  • Brak powiązanych artykułów

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
French press - zalety i wady kawy w francuskim stylu: