Czy wiesz, że…? Ciekawostki na temat kawy

Czy wiesz, że…? Ciekawostki na temat kawy

Oto ciekawe fakty na temat kawy.

Kawa wywołuje senność i chroni przed chorobami

Kawosze przypisują kawie głównie działanie pobudzające. I rzeczywiście – zawartość kofeiny sprawia, że po wypiciu kawy wzrasta ciśnienie, poprawia się koncentracja oraz zdolność zapamiętywania. Nie zawsze jednak tak się dzieje – niektóre osoby po filiżance małej czarnej zamiast pozytywnego zastrzyku energii odczuwają senność. Jest to m. in. efekt wrażliwości na kofeinę, która dla każdego może być inna.

Nie wszyscy wiedzą, że kawa ma także szereg właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim chroni przed rozwojem cukrzycy typu II, a u osób, które już na nią cierpią, pomaga zmniejszyć poziom glukozy we krwi. Ponadto pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, minimalizując ryzyko wystąpienia zawału serca lub udaru. Udowodniono również, że dzięki zawartości antyoksydantów zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów.

Kawa parzona na wiele sposobów i… na zimno!

Z pewnością wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że istnieje wiele metod parzenia kawy. Niektórzy preferują zwykłą zalewajkę, inni kawę po turecku lub z kawiarki, a jeszcze inni nie wyobrażają sobie przyrządzania napoju bez dobrego ekspresu do kawy wyposażonego w młynek. Tymczasem do wyboru mamy także wiele alternatywnych metod parzenia kawy w urządzeniach takich jak Chemex, Aeropress, Dripper czy French Press. Każda z tych metod wymaga zastosowania odpowiednio zmielonych ziaren oraz różnego czasu parzenia.

Co ciekawe, kawę można parzyć również na zimno – w tym wypadku zmielone ziarna zalewa się zimną wodą, a następnie pozostawia na co najmniej kilka, a nawet kilkanaście godzin. Cold brew coffee to świetna propozycja na upalne dni, ale o jej przygotowaniu trzeba pomyśleć znacznie wcześniej.

Kawa mielona to nie to samo, co ziarna

W sklepach znajdziemy kawę w mniejszych i większych paczuszkach, ale najczęściej ziarna są już w nich zmielone. A to oznacza, że są również ubogie w smak i aromat, bo wietrzeją znacznie szybciej niż kawa w postaci ziaren. Najlepiej więc kupować kawę ziarnistą, którą samodzielnie zmielimy tuż przed zaparzeniem napoju. Co ciekawe, kawa najlepiej smakuje do 3-4 tygodni po wypaleniu, nawet jeśli jej okres przydatności do spożycia mija po 2 latach.

O jakości kawy decyduje również wielkość ziaren zamkniętych w opakowaniu, a także warunki, w jakich rósł kawowiec, z którego pochodzi. Im większe ziarna, im wyżej nad poziomem morza uprawiano tę roślinę, tym większą możemy mieć pewność, że wybraliśmy kawę dobrej jakości. Informacje dotyczące wielkości nasion i warunków uprawy powinny być zamieszczone na opakowaniu.

Warto też dodać, że mała czarna przyspiesza metabolizm oraz dostarcza więcej magnezu, niż go wypłukuje, co obala często powtarzane mity. Kawa kryje więc w sobie wiele tajemnic – jest bogata w aromaty i nuty smakowe, które warto poznać, przyrządzając ją na różne sposoby.

ARTYKUŁ ZEWNĘTRZNY

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE