Thermomix, czyli mityczny robot kuchenny – zalety i wady urządzenia

Elżbieta Gwóźdź

  Autor:
Opublikowane w Zdrowy styl życia / Dom

Thermomix, czyli mityczny robot kuchenny – zalety i wady urządzenia

Wszyscy, nawet ci, którzy nie posiadają Thermomixa, wiedzą o nim dwie rzeczy – że jest bajecznie drogi i że po stokroć ułatwia gotowanie. Komu ten kuchenny magik najbardziej przypadnie do gustu?

 

Wielofunkcyjny kulinarny szaman

Thermomix to uniwersalne urządzenie niemieckiej firmy Vorwerk. Czym różni się od większości kuchennych ułatwiaczy życia? Głównie tym, że łączy w sobie wiele różnych funkcji, jest szybki, prosty w obsłudze i nie wymaga własnych nakładów energii. Dla jasności – nie ma rzeczy, którą jest w stanie zrobić tylko i wyłącznie Thermomix. W naszych kuchniach stoi mnóstwo młynków do mielenia, blenderów wysokoobrotowych, akcesoriów do gotowania na parze, tarek czy wyciskarek. Ostatecznie również nasze ręce mogą wyczarować naprawdę wiele wyśmienitych potraw. Niemiecki wynalazek nie jest więc niezastąpiony, ale na pewno ułatwia gotowanie i do niego zachęca.

 

Zalety Thermomixa

Urządzenie niewiarygodnie szybko rozprawia się ze wszystkim, począwszy od owoców na smoothie, a skończywszy na twardych orzechach. Zmieli także ziarna kawy, mak czy ryż. W kilka chwil przygotujemy w nim praktycznie dowolną mąkę, z której następnie możemy upiec chleb, placuszki lub bagietki. Pieczywo nie jest jednak jedynym produktem podstawowym, który możemy uzyskać za pomocą urządzenia bez użycia toksycznych dodatków do żywności. W Thermomiksie przygotujemy również swojski, naturalny ketchup, przyprawę do zupy, majonez czy masło. Ciasto na pizzę własnej roboty jest gotowe w kilka minut.

Thermomix przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią przyrządzać rozmaite kremowe zupy, pasty kanapkowe, placki, soki oraz koktajle. Umożliwia nam zdrowe gotowanie bez smażenia i ma trzy dodatkowe części służące do gotowania na parze. Mimo to nie zajmuje zbyt wiele miejsca – jest mniejszy od standardowego ekspresu do kawy.

Urządzenie przyda się wszystkim tym, którzy nie potrafią lub nie lubią gotować, ale muszą np. ze względu na dzieci lub stan zdrowia. Dzięki dołączonemu nośnikowi z przepisami, robot mówi nam co po kolei mamy robić. Ryzyko zepsucia potrawy jest naprawdę niewielkie.

 

Thermomix – wady

Podstawową wadą Thermomixa jest cena. Nowe urządzenie kosztuje u nas około 5 tys. zł. Jest jednak trwałe i wytrzymałe. Denerwującą cechą robota jest też skala dźwiękowa, na jakiej pracuje. Wysokie obroty implikują takie decybele, że sąsiedzi z pewnością wiedzą, kiedy robimy smoothie.

 

Tagi (4): , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 4.02/5 (17 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Thermomix, czyli mityczny robot kuchenny – zalety i wady urządzenia:
ja mam Kohersena i wad nie widzę, to są urządzenia, które mają same zalety. bo jakie może miec wady pomocnik kuchenny?