Zdrowe nawyki żywieniowe w dobrze zaprojektowanej kuchni

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Zdrowy styl życia / Dom

Zdrowe nawyki żywieniowe w dobrze zaprojektowanej kuchni

Nowy rok - czas postanowień i zmian. Jednym z najpopularniejszych wątków jest zmiana w obszarze odżywiania, dbania o formę i dobre samopoczucie. Wielu z nas właśnie teraz decyduje się na podjęcie działania.

Powody i cele mogą być różne – profilaktyka, powrót do zdrowia, zmiana sylwetki, dieta dostosowana do treningu czy po prostu chęć częstszego spożywania posiłków w domu z bliskimi.


W drodze do zmiany

Zmiana nawyków, także żywieniowych, to duże wyzwanie. Specjaliści mówią, że działanie staje się nawykowe i przychodzi bez trudu, gdy powtarzamy je przez minimum 21 dni. Od tego momentu mamy szansę na trwałe rezultaty. Jak w dążeniu do celu może pomóc nasza własna kuchnia?


Psychologia wnętrza

Coraz więcej mówi się o wpływie przestrzeni na człowieka. Na popularności zyskują nurty łączące architekturę z psychologią. Pierwsze badania w tym temacie wykazały, że poprzez konstrukcję i organizację nowego pomieszczenia można znacznie oddziaływać na relacje między ludźmi oraz samopoczucie jednostek. Organizm człowieka reaguje na takie elementy kompozycji przestrzennej, jak zamknięcie czy otwarcie, kształt, światło. Wspomnieć należy także o kolorach, które w różnym stopniu kształtują nastrój (patrz: Chromoterapia). Oddziaływanie przestrzeni na zmysły i uczucia jest więc niepodważalne.


Piękno, ergonomia, funkcjonalność

Piękno to jeden z czynników, który sprawia, że czujemy się komfortowo w danym otoczeniu. W kuchni jednak liczy się coś jeszcze. Ergonomia i funkcjonalność to ekstremalnie ważne cechy dobrze zaprojektowanej kuchni.

Przestrzeń, która ułatwia działanie i oszczędza czas, jest szczególnie istotna na początku dietetycznych zmian - gdy działamy wbrew swoim przyzwyczajeniom, modyfikujemy jadłospis, uczymy się przyrządzania nowych dań. Bywamy wtedy sfrustrowani, dlatego komfort płynący z zewnątrz jest tak ważny.


Kuchenny sprzęt AGD dla zdrowia

Zdobycze współczesnej technologii bardzo ułatwiają dbanie o zdrowie. Gotowanie na parze i pieczenie w niskiej temperaturze, tzw. low-temperature cooking (bardzo popularne wśród kucharzy na całym świecie), jest teraz prostsze niż kiedykolwiek.

Taki sposób przygotowywania posiłków to maksimum wartości odżywczych, niesamowicie delikatna tekstura (szczególnie w przypadku mięsa) oraz wspaniały smak i aromat.

Jeśli jesteśmy na diecie o obniżonej ilości kalorii, spożywanie pełnowartościowych i smacznych posiłków staje się szczególnie ważne. Piekarniki parowe (Miele, Bosch, Gaggenau) oraz płyty grillowe pozwalają łatwo i szybko przygotować zdrowe danie w wersji light.


Podejdźmy do tego na chłodno

Odpowiednio przechowywane, świeże jedzenie to także ważny element zdrowej diety. Najwyższej klasy lodówki (SubZero/Wolf, Bosch, Siemens, Gaggenau) pozwalają na dowolne rozmieszczenie półek, co daje dużą wygodę. Komora chłodząca niektórych modeli posiada elektroniczny sterownik temperatury o zakresie od +2 st. C do +8 st. C. Temperaturę strefy chłodzenia wrażliwych artykułów można ustawić na poziomie o 3 st. C niższym. Dzięki temu prawie dwukrotnie wydłuża się okres przechowywania mięsa, wędlin czy serów. Część z nich wyposażona jest w wyświetlacz ciekłokrystaliczny, który ułatwi tworzenie listy zakupów.


Sekret tkwi w szczegółach

Mniejsze sprzęty jak blender z dobrymi ostrzami oraz sprawna, łatwa do czyszczenia sokowirówka, pozwolą szybko przygotować szereg zdrowych przekąsek i dań: soki warzywne, owocowe, koktajle, hummus, pasztety z roślin strączkowych, domowe masła orzechowe i wiele więcej.


Nagroda z ekspresu

Na diecie pamiętać należy o nagradzaniu się. Jeśli jesteśmy smakoszami kawy, dobry ekspres (Miele, Gaggenau) to najlepszy prezent, jaki możemy sobie sprawić. A jeśli stosujemy dietę odchudzającą, kawa to doskonały sposób na odrobinę przyjemności bez kalorii – kremowe latte czy cappuccino zastąpią podwieczorek, czarne espresso pobudzi przemianę materii.


Przez serce do dobrego życia

Kuchnia jest sercem domu. Tu spotykamy się, jemy ulubione potrawy, karmimy duszę i ciało. Dokonujemy wyborów, które decydują o jakości naszego życia. Bo zdrowe odżywianie to dużo więcej niż dobre samopoczucie fizyczne - to życie pełne energii, siły do działania, zadowolenia. Dlatego warto stworzyć miejsce, które będzie nas wspierać i zachwycać.


„Jesteś tym, co jesz” - mówi znane przysłowie, my dodalibyśmy „oraz tym, gdzie przygotowujesz swoje jedzenie”.

Więcej na temat mądrych, pięknych rozwiązań dowiesz się na www.meble-zajc.pl.

 

A R T Y K U Ł  S P O N S O R O W A N Y
 

Tagi (3): , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 3.28/5 (20 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Zdrowe nawyki żywieniowe w dobrze zaprojektowanej kuchni: