Ergonomia w kuchni

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Zdrowy styl życia / Dom

Ergonomia w kuchni

Ergonomia oznacza dostosowywanie pracy do możliwości psychofizycznych człowieka poprzez zapewnienie takich warunków otoczenia, by czynności były wykonywane szybciej, efektywniej i wygodniej.

Ergonomiczna kuchnia to taka, która dopasowuje się do użytkownika, daje optymalne warunki do przygotowywania posiłków oraz przechowywania niezbędnych przedmiotów.


Kuchnia na wymiar

Kuchnia jest sercem domu, jego najważniejszym punktem, w którym zaczynamy dzień oraz przygotowujemy posiłki dla siebie i rodziny. Powinna być więc maksymalnie dopasowana do naszych potrzeb i preferencji, tak, by zaoszczędzić nam czasu i wysiłku, a gotowanie stało się przyjemnością. Projektując kuchnię warto zasięgnąć porad specjalistów i zdecydować się na kuchnię z meblami na wymiar. W każdej części Polski można znaleźć kilka świetnych pracowni wyspecjalizowanych w projektowaniu kuchni. Najłatwiej znaleźć je w sieci wpisując chociażby: „kuchnie na wymiar Śląsk” czy „projektowanie kuchni Gdańsk”. Dzięki wybraniu lokalnej firmy specjaliści mogą przyjechać do mieszkania, zapoznać się z rozkładem pomieszczenia kuchennego i zaproponować najoptymalniejsze rozwiązanie, które będzie kompromisem pomiędzy maksymalną ergonomią, obowiązującą modą oraz oczywiście gustem przyszłych użytkowników. Decydując się na takie rozwiązanie, mamy gwarancję, że zyskamy pomieszczenie skrojone na miarę i maksymalnie dopasowane do naszych potrzeb.


Strefy w kuchni

W każdej ergonomicznej kuchni, niezależnie od jej wielkości, powinno znaleźć się pięć podstawowych stref: strefa zapasów, strefa przechowywania, strefa zmywania, strefa przygotowywania oraz strefa gotowania. Najlepiej, gdy są umieszczone właśnie w tej kolejności, ponieważ optymalizuje to czas przygotowywania posiłków. Gotowanie zaczyna się bowiem od przygotowania niezbędnych składników, wyjęcia ich z lodówki czy spiżarni. Następnie produkty są czyszczone i płukane (zazwyczaj w zlewie), by później rozpocząć ich krojenie, mieszanie i „dostosowywanie” do danej potrawy. W tym celu przyda się na pewno większy blat roboczy, na którym będzie można wszystko wygodnie rozłożyć. Warto bezpośrednio przy blacie (np. w wiszącej szafce czy szufladzie) wygospodarować miejsce na przyprawy i dodatki (np. oliwę). Kolejnym punktem kuchni będzie miejsce do gotowania, czyli kuchenka gazowa, płyta elektryczna czy indukcyjna oraz piekarnik. Za tą strefą dobrze jest wygospodarować jeszcze kawałek blatu bądź stołu, na którym będziemy mogli wykończyć danie czy poporcjować je przed podaniem. Ergonomii każdej kuchni dodają także wszelkie sprzęty i funkcjonalne dodatki, które przyspieszają i ułatwiają pracę.


Artykuł powstał przy współpracy z Pracownią mebli kuchennych Bors

 

A R T Y K U Ł  S P O N S O R O W A N Y

Tagi (4): , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 3.05/5 (31 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Ergonomia w kuchni: