Zapachy kuchni

Zapachy kuchni

Resztki jedzenia i specyficzne potrawy mogą na długo pozostawiać po sobie niechciane zapachy. Zadomowiają się one w naczyniach, sprzętach, zlewie, wsiąkają w meble kuchenne, zasłony, a nawet ściany. Na szczęście jest kilka sposobów, które pozwolą się ich pozbyć. Warto też zapoznać się z metodami hamującymi wydzielanie się nielubianych przez nas aromatów.

Rybie uroki

Ryby są bardzo wartościowym elementem naszego menu. Niemniej, podczas ich przygotowywania, szczególnie smażenia, wydziela się zapach, który często utrzymuje się w pomieszczeniu jeszcze przez długi czas. To akurat przypadek, któremu lepiej zapobiegać. Można to zrobić przede wszystkim upewniając się, że ryba, którą kupiliśmy jest świeża. Trzeba też wziąć pod uwagę, że poszczególne ryby różnią się intensywnością zapachu. Dorsz, makrela, flądra czy sum mają silniejszy i mniej przyjemny zapach niż tuńczyk czy sandacz.

Najlepiej zrobimy, jeśli przed smażeniem wetrzemy w rybę wilgotne liście herbaty. Tuszkę można obłożyć też przyprawami – estragonem, tymiankiem, bazylią, majerankiem, po czym umieścić ją na godzinę w lodówce. Pomocne będzie także skropienie ryby sokiem z cytryny lub zamoczenie jej w mleku na dwie godziny. Cytryną skrapiamy również patelnię. Podczas mycia, naczynia przetrzyjmy fusami z herbaty. Gdy jednak po posiłku nadal czujemy uporczywy zapach, na patelni zwęglijmy kostkę cukru. Ręce wymoczmy zaś w ciepłej, osolonej wodzie.

Odpadki

Przy otwieraniu szafki z koszem na śmieci zatykasz nos? W dodatku myślisz, że na odór wydobywający się z tego miejsca nie ma rady? Otóż jest! Pomocna w tej sprawie okaże się niezawodna soda oczyszczona. Po pierwsze, z jej użyciem myjemy kosz. Przygotowujemy w tym celu mieszankę wody, sody oczyszczonej, octu i soku z cytryny. Powstałą papką czyścimy kubeł. Po drugie, sodą posypujemy jeszcze jego dno. Soda jest bowiem doskonałym pochłaniaczem zapachów, dzięki któremu niemal wszędzie pozbędziemy się nieprzyjemnej woni. Wystarczy wsypać ją do zakrętek po butelkach i rozmieścić w dowolnych miejscach – w lodówce, zmywarce, mikrofalówce, na blacie kuchennym, a także w łazience i innych pomieszczeniach. Dla wzmocnienia efektu, do przygotowanych zakrętek wpuśćmy kilka kropli ulubionego olejku eterycznego.

Zlew

Okropna woń unosząca się ze zlewu może uprzykrzyć przebywanie w kuchni każdemu. Powstaje ona najczęściej przez wpadające do odpływu resztki jedzenia, które następnie gniją i zaczynają śmierdzieć, dając o sobie znać przy każdorazowym odkręceniu kurka. Najprostszym sposobem uniknięcia tej sytuacji jest założenie na odpływ specjalnego sitka, które nie przepuszcza do środka resztek jedzenia. Nie zaszkodzi też od czasu do czasu udrożnić odpływ środkiem chemicznym. Naturalne metody również się sprawdzą, i tu znowu wkracza soda oczyszczona, która rozpuszczona w gorącej wodzie z dodatkiem octu i wpuszczona do zlewu zadziała jak detergent. Na kratkę z odpływu połóżmy też plasterek cytryny.

Codzienne sprzątanie

Twoja kuchnia będzie ładniej pachnieć, jeśli codziennie poświęcisz kilka chwil na jej odświeżenie. Nie muszą to być gruntowne porządki, wystarczy, że po gotowaniu i zmywaniu przetrzesz blat kuchenny i pozbędziesz się brudu. Nie odkładaj zmywania na następny dzień – zasychające w zlewie naczynia na pewno nie dodadzą klimatu Twojemu mieszkaniu. Wymieniaj i pierz ścierki oraz gąbki do mycia – w nich także gromadzą się nieprzyjemne zapachy. Pamiętaj też, aby codziennie wietrzyć kuchnię oraz, aby raczej zapobiegać powstawaniu brzydkiej woni niż wymyślać sposoby na jej wyeliminowanie. Bowiem nawet najdroższe odświeżacze powietrza, o najbardziej wyszukanych kompozycjach zapachowych, tylko zamaskują niechciany odór, zamiast go zlikwidować.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Ergonomiczna Kuchnia: czyli jaka?
Balkon: aranżacja mebli i roślin
Nowoczesny Salon: jak urządzić?
Płytki Do Kuchni: piękne i użyteczne
Fototapeta: jak ją wybrać?
Podłoga Z Bambusa: wady i zalety